Η παρέα ως κοινωνικοποίηση

«Η παρέα με τις φίλες της» αποτέλεσε για την 11χρονη Εύα και τους γονείς της το βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή της στο καλοκαιρινό camp του Δήμου Αργυρούπολης έναντι των υπόλοιπων διαθέσιμων επιλογών. Ορισμένα σχολεία του δήμου διαθέτουν τις εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις τους για τα παιδιά εργαζόμενων γονέων, ομαδοποιώντας τα σε τμήματα με βάση την ηλικία τους ώστε να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ενώ παιδαγωγοί είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και απασχόλησή τους. «Στην αρχή της ημέρας κάνουμε ορισμένες χορογραφίες και μετά παίζουμε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα. Οι δραστηριότητες γίνονται στον χώρο του σχολείου – και έξω και μέσα. Κάθε Δευτέρα πηγαίνουμε κολυμβητήριο. Επίσης, κάνουμε ζωγραφική και χορό» σημειώνει η Εύα περιγράφοντας την καθημερινότητά της για τις δύο εβδομάδες που πέρασε στο camp.

Η ίδια διευκρίνισε πως στις εξωτερικές τους δραστηριότητες φορούσαν πάντα καπέλο και αντηλιακό, ενώ τις μέρες του καύσωνα τις περνούσαν στις κλιματιζόμενες αίθουσες του σχολείου κάνοντας δημιουργικά παιχνίδια. «Μου άρεσαν πάρα πολλά πράγματα εκεί, αλλά πιο πολύ τα παιχνίδια που κάναμε», προσθέτει, ενώ όπως παραδέχεται το μεγαλύτερο όφελος ήταν οι νέες παρέες που δημιούργησε. «Στο camp είχαν έρθει δύο φίλες μου από το σχολείο, αλλά εκεί έκανα και νέες» λέει και προτρέπει όλα τα παιδιά της ηλικίας της να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

«Οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά από τις 08.00 έως τις 16.00, δίνοντας μια ανάσα στους εργαζόμενους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται με συνομήλικα παιδιά, να κάνουν μαζί πράγματα και να κοινωνικοποιούνται. Εξάλλου, είναι τόσα τα θετικά σε σύγκριση με το να μένουν κλεισμένα μέσα στο σπίτι με τους παππούδες και να λιώνουν μπροστά από την τηλεόραση ή την οθόνη ενός τάμπλετ» καταλήγει η Σοφία Κουσίδου, μητέρα της Εύας.