Χειμερινό ηλιοστάσιο

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πλήττει τον στενό πυρήνα του κράτους δικαίου. Μπορεί η δύσκολη καθημερινότητα να απορροφά την προσοχή της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στη μείωση των δικαιοκρατικών αντανακλαστικών ούτε να παράγει ανοσία στην ανομία. Πέρα από νομοτεχνικές διατυπώσεις, τεχνικές λεπτομέρειες και ατελείωτες σελίδες δικογραφίας, οφείλουμε να μην αποπροσανατολίζουμε τον απλό πολίτη από την ουσία του ζητήματος. Και αυτή είναι ότι σε ένα κράτος δικαίου δεν υπάρχουν νησίδες ασυλίας ούτε κρατική λειτουργία χωρίς λογοδοσία.

Η ύπαρξη θεσμικών αντιβάρων και οι διαδικασίες λογοδοσίας θωρακίζουν την ίδια την κοινωνία. Η αδρανοποίηση των θεσμικών αντιβάρων με την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ, την παρέμβαση στο εισαγγελικό έργο με αφαίρεση δικογραφιών, την έκδοση προβληματικών γνωμοδοτήσεων, τη σύνταξη καθυστερημένων και αυθαίρετων εισαγγελικών πορισμάτων και την έκδοση άστοχων διθυραμβικών ανακοινώσεων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οδηγεί με ταχύτητα στο παρελθόν και στον θεσμικό αυτοτραυματισμό.

Ιδίως όταν όλα τα ανωτέρω συμβάλλουν στην εργαλειοποίηση του όρου της εθνικής ασφάλειας και στη χρήση του προς εξυπηρέτηση της κρατικής αυθαιρεσίας. Στο τέλος κινδυνεύουμε να παγιωθεί ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας και κυρίως ανασφάλειας.

Αραγε πόσο ήσυχοι μπορούν να αισθάνονται οι έλληνες πολίτες ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία δεν θα στραφούν όλως αυθαιρέτως εναντίον τους από το ίδιο το κράτος; Οτι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα πάψει να αποτελεί κέντρο εξυπηρέτησης διερχόμενων συμφερόντων; Οτι οι εποπτεύουσες εισαγγελικές Αρχές θα έχουν ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο; Οτι ο επόμενος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα χρειαστεί να ερευνήσει αντίστοιχες υποθέσεις τεχνολογίας αιχμής δεν θα είναι οριακά ηλεκτρονικά αναλφάβητος; Οτι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα πάψει να απέχει από το ουσιαστικό της ελεγκτικό έργο με ψήφους 4-3; Οτι οι τυχόν επόμενοι ευσυνείδητοι εισαγγελικοί λειτουργοί που θα αναλάβουν την έρευνα δεν θα δουν να τους αφαιρείται η δικογραφία; Οτι η Ελληνική Αστυνομία δεν θα δώσει πρόσβαση στον δικό της επιχειρησιακό ζωτικό χώρο σε εταιρείες – υπεργολάβους παράνομων λογισμικών; Οτι οι επόμενοι «ανεξάρτητοι» πραγματογνώμονες θα σεβαστούν τον όρκο και την επιστημοσύνη τους; Οτι η μελλοντική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα τιμήσει τουλάχιστον τον τίτλο της;

Η απάντηση στα ανωτέρω με τα σημερινά δεδομένα είναι προφανής. Η συγχρονισμένη θεσμική ανεπάρκεια κρατά τη χώρα μας σε διαρκές χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ο Ζαχαρίας Κεσσές είναι δικηγόρος