Αντίστροφη μέτρηση

Τα στοιχεία μαρτυρούν ένα δυστοπικό αύριο. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμους της χώρας. Κάποιες περιοχές στην Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, την Κόρινθο και την Ξάνθη, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες κι η Σάμη στην Κεφαλονιά βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάντασμα της λειψυδρίας, ενώ τα αποθέματα νερού στην Αττική αρκούν για τα επόμενα 2½ χρόνια αν δεν βρέξει καθόλου.

Η ανομβρία της τελευταίας διετίας, ο υπερτουρισμός, η κατάχρηση του νερού καθώς κι οι απώλειες από τα παλαιωμένα δίκτυα έχουν στερέψει τους υδάτινους πόρους της Ελλάδας, ενώ το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλύτερο από το παρόν – μια και η κλιματική κρίση φέρνει ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και αλλάζει τα δεδομένα.

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Επισημαίνουν εδώ και καιρό πως οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό, ειδικά αυτό που προορίζεται για τη γεωργία. Το ΥΠΕΝ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται μια σειρά από σχέδια – όπως η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων, η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μονάδων αφαλάτωσης, η δημιουργία ισχυρότερων παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης.

Αυτά πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται χθες. Δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να συζητάμε για το ενδεχόμενο της λειψυδρίας. Γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν πως αν η πολιτεία δεν δράσει έγκαιρα, είναι θέμα χρόνου οι πολίτες της να στερηθούν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά.