Απόφαση ασπίδα για την προστασία του ιατρικού προσωπικού

Μια απόφαση ασπίδα για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι σε περιστατικά βίας στα νοσοκομεία εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Για το ίδιο θέμα μάλιστα με τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο  ποινών για επιθέσεις σε βάρος γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε πρόσφατα προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους χώρους δημόσιου νοσοκομείου στον σύζυγο νοσηλευομένης που επιτέθηκε εναντίον γιατρού τον οποίο τραυμάτισε σοβαρά. Με τη δικαστική απόφαση έγινε δεκτή η σχετική αίτηση που κατέθεσε η πλευρά του νοσοκομείου (για προσωρινή απαγόρευση εισόδου), μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης (ασφαλιστικών μέτρων) σε βάρος του πολίτη που βιαιοπράγησε κατά του γιατρού, η οποία θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οπως αναφέρεται στην αίτηση, ο γιατρός ο οποίος δέχθηκε την επίθεση, παρουσία του προσωπικού του νοσοκομείου και επισκεπτών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης ακολούθησε και η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, μεταξύ άλλων και για το αδίκημα που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα. Οπως υπογραμμίζεται στην αίτηση του νοσοκομείου, που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, «προξενήθηκε τρόμος και ανησυχία στο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, και διαταράχθηκε ουσιωδώς και καιρίως η λειτουργία του Νοσοκομείου».

Επίσης, στη σχετική αίτηση αναφέρεται ότι:

«Επειδή υπάρχει κίνδυνος επαναλήψεως βίαιων περιστατικών λόγω απειλών του καθ’ ου, συντρέχει επείγουσα και νόμιμος περίπτωση να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα προς αποτροπή του κινδύνου, συνιστάμενα στην απαγόρευση της εισόδου του σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου μας για να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και η μη διατάραξη αυτής εις το μέλλον». Υπό αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ότι συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση να εκδοθεί προσωρινή διαταγή προς αποτροπή του κινδύνου διαταράξεως της λειτουργίας του νοσοκομείου που να απαγορεύει την είσοδο στο νοσοκομείο του συγκεκριμένου προσώπου, όπως και τελικά αποφασίστηκε από το δικαστήριο.