Νίκη Ράμα στη Χειμάρρα, νοθεία καταγγέλλει η μειονότητα

Οι εκλογές της Κυριακής έκλεισαν, με αμφιλεγόμενο τρόπο και με καταγγελίες ακόμα και για νοθεία, ένα κεφάλαιο που άνοιξε για τη Χειμάρρα με τη σύλληψη, τη φυλάκιση και έπειτα την καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου της περιοχής το 2023, Φρέντι Μπελέρη. Ο Βαγγέλης Τάβος είναι πια ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας: με 58,62%, ο εκλεκτός του Εντι Ράμα που επιστρατεύτηκε για να διεκδικήσει τη δημαρχία της περιοχής επικράτησε έναντι του Πέτρου Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον συνδυασμό «Ομόνοια» και προσωπικά από τον Μπελέρη.

Οι καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων έπεφταν βροχή από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες, ενώ στην ελληνική εθνική μειονότητα μιλούν και για επιχείρηση νοθείας: όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση της Αλβανίας, προκειμένου να κρατήσει μακριά από τις κάλπες τους οπαδούς του Γκικουρία, για πρώτη φορά απαγόρευσε σε όσους είχε λήξει η ταυτότητα ή το διαβατήριο να ψηφίσουν, κάτι που με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποτέλεσε τροχοπέδη για πάνω από 6.000 άτομα. Παράλληλα, η ομογένεια καταγγέλλει πως 331 άτομα μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές και προστέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Αμφιβολίες

Την ώρα που εκπρόσωποι της ομογένειας μιλούν ανοιχτά για κλίμα τρομοκρατίας – και μάλιστα κύκλοι προσκείμενοι σε αυτή συνοδεύουν τις καταγγελίες για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με βίντεο, προκειμένου να τις τεκμηριώσουν – αντιδράσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα. Η πλευρά της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, σε αυστηρό ύφος επεσήμανε πως oι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας, «ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των δελτίων ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας» – ενώ με αιχμή προς τα Τίρανα ανέφερε πως «η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές Αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Η χθεσινή εκλογική διαδικασία, μετά την προσχηματική ακύρωση των εκλογών του Μαΐου 2023, αποτελεί την τυπική και προδιαγεγραμμένη ολοκλήρωση της “επιχείρησης Χειμάρρα” για την αλβανική κυβέρνηση» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, ρίχνοντας τα βέλη του και προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Απέτυχε να διαχειριστεί την όλη υπόθεση με επάρκεια και προνοητικότητα, αρκούμενη στην επικίνδυνη “εργαλειοποίηση” με μικροκομματικούς όρους εσωτερικής κατανάλωσης, με συνέπεια η υπόθεση να κινδυνεύσει να υποβιβαστεί σε “διμερή διαφορά” μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είχαμε μια μεγάλη μάχη.

Μια μάχη που ήταν συνέχεια πολλών μεγάλων μαχών που έδωσαν οι Χιμάριοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Φρέντη Μπελέρη» ανέφερε ο ηττημένος Γκικουρία σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε αυτές τις εκλογές είδαμε αντιδημοκρατικές μεθόδους σε όλα τους τα στάδια (…)

Στόχος ήταν να υπάρξει ένας ακόμη αδύναμος δήμαρχος, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Εντι Ράμα και του κόμματός του» επεσήμανε. Από την πλευρά του, ο Τάβος, ο οποίος είχε διοριστεί περιφερειάρχης Αυλώνα προτού διεκδικήσει τη δημαρχία, ευχαρίστησε για την πρότασή του τον αλβανό πρωθυπουργό:

«Πίστεψε σε εμένα με την πλήρη θέληση και την καλοσύνη του να δώσω στη Χειμάρρα κανονικότητα και ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί όπως της αξίζει» ανέφερε μεταξύ άλλων.