Το FBI πιστεύει ότι στόχοι της συνωμοσίας ήταν ο Τραμπ και άλλοι νυν και πρώην Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι
Ένας Πακιστανός που φέρεται να έχει δεσμούς με το Ιράν κατηγορείται για μια αποτυχημένη συνωμοσία δολοφονίας με στόχο τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο και δικαστικά έγγραφα.
Το FBI πιστεύει ότι στόχοι της συνωμοσίας ήταν ο Τραμπ και άλλοι νυν και πρώην Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να προσλάβει εκτελεστές για να δολοφονήσουν «έναν πολιτικό ή κυβερνητικούς αξιωματούχους» στο αμερικανικό έδαφος ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο 46χρονος Ασίφ Μέρτσαντ κατηγορείται ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με έναν εκτελεστή για να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που κατέθεσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Ο Μέρτσαντ συνελήφθη στις 12 Ιουλίου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι εισαγγελείς, λίγο αφότου συναντήθηκε με υποτιθέμενους εκτελεστές που πίστευε ότι θα προχωρούσαν στις δολοφονίες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μυστικοί αστυνομικοί. Το FBI πιστεύει ότι απέτρεψε το σχέδιο του Μέρτσαντ πριν από οποιαδήποτε επίθεση.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να ανταποδώσει την αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020 που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ανώτατο στρατηγό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, προσπαθώντας να σκοτώσει τον Τραμπ ή πρώην συμβούλους του.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε άλλα άτομα για παρόμοιες απόπειρες δολοφονίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν το 2022 σε βάρος ενός 45χρονου Ιρανού υπηκόου και μέλους του IRGC, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να καταβάλει 300.000 δολάρια σε ένα άτομο στις ΗΠΑ για να σκοτώσει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Σε εκείνη την περίπτωση, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το σχέδιο ήταν «πιθανότατα αντίποινα» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί.