Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι αναμένει «ουσιαστικές καταδίκες πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας»
Ύποπτοι για ακροδεξιές ταραχές εμφανίστηκαν στα βρετανικά δικαστήρια την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι 6.000 εξειδικευμένοι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη αναταραχή στην Αγγλία εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Σχεδόν 400 άτομα έχουν συλληφθεί και 100 κατηγορούνται κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων ταραχών που προκλήθηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με τη δολοφονία τριών παιδιών σε μαζικό μαχαίρωμα, με την αστυνομία να προετοιμάζεται για περαιτέρω πιθανή βία.
Όργιο ακροδεξιάς βίας για 7η ημέρα στη Βρετανία – Πάνω από 400 συλλήψεις
Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του κράτους, δήλωσε ότι αναμένει «ουσιαστικές καταδίκες πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας» για τους ταραξίες, αφού προήδρευσε της δεύτερης έκτακτης συνεδρίασής του μέσα σε τόσες ημέρες αργά την Τρίτη.
«Αυτό θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε οποιονδήποτε εμπλέκεται, είτε άμεσα είτε διαδικτυακά», πρόσθεσε σε τηλεοπτικά σχόλια.
Οι ταραχές, οι χειρότερες στη Βρετανία από τις ταραχές του 2011 στο Λονδίνο, οδήγησαν πολλές χώρες να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ταραχές σε πολλές πόλεις έχουν δει διαδηλωτές να πετούν τούβλα και φωτοβολίδες εναντίον αστυνομικών, να καίνε αυτοκίνητα και να επιτίθενται σε τζαμιά και σε τουλάχιστον δύο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα για αιτούντες άσυλο.
Δεκάδες φερόμενοι ως δράστες οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστών την Τρίτη, με ορισμένους να δηλώνουν ένοχοι.
Ένας 19χρονος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης που σχετίζεται με τις ταραχές, όταν του επιβλήθηκε ποινή δύο μηνών την Τρίτη, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ένας άλλος άνδρας καταδικάστηκε αφού παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό έξω από ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο στο Ρόδεραμ της βόρειας Αγγλίας την Κυριακή.
Ένα 15χρονο αγόρι ομολόγησε την ενοχή του για διάπραξη βίαιης διατάραξης στο Λίβερπουλ το Σάββατο, αφού αναγνωρίστηκε από ένα βίντεο του TikTok, ενώ ένας άνδρας στο Λιντς παραδέχτηκε ότι δημοσίευσε απειλητικά λόγια στο Facebook για να υποκινήσει το φυλετικό μίσος.
Οι αναταραχές ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη μετά τη δολοφονία τριών παιδιών σε ένα μάθημα χορού στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.
Αρχικά διαδόθηκαν ψευδείς φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.
Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε αργότερα ως ο 17χρονος Axel Rudakubana, γεννημένος στην Ουαλία. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι γονείς του κατάγονται από τη Ρουάντα.
Η κυβέρνηση, που μετρά μόλις έναν μήνα ζωής, έχει ορκιστεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στις ταραχές και το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 378 άτομα.
“Το 99,9% των ανθρώπων σε όλη τη χώρα θέλουν οι δρόμοι τους να είναι ασφαλείς και να αισθάνονται ασφαλείς στις κοινότητές τους και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η αναταραχή”, δήλωσε την Τρίτη ο Στάρμερ.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η κυβέρνηση έκανε διαθέσιμες επιπλέον 500 θέσεις στις φυλακές και επιστράτευσε 6.000 εξειδικευμένους αστυνομικούς για την αντιμετώπιση της βίας.
Η Αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για την αναταραχή σε άτομα που συνδέονται με την καταργηθείσα πλέον English Defence League, μια ακροδεξιά ισλαμοφοβική οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, οι υποστηρικτές της οποίας έχουν συνδεθεί με ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό.
Οι συγκεντρώσεις διαφημίστηκαν σε ακροδεξιά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Αρκετά πια».
Η Υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι «θα υπάρξει λογοδοσία» για τους δράστες, προσθέτοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβαλαν «φωτιά» στη βία.
Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ κλιμάκωσε την Τρίτη τη διαμάχη του με τη βρετανική κυβέρνηση παρομοιάζοντας τη Βρετανία με τη «Σοβιετική Ένωση». Εκπρόσωπος του Στάρμερ είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε «καμία δικαιολογία» για το προηγούμενο σχόλιο του Μασκ ότι ένας βρετανικός «εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».
Τα τελευταία βίαια επεισόδια το βράδυ της Δευτέρας είδαν ταραξίες να εκτοξεύουν τούβλα και φωτοβολίδες στο Πλίμουθ της νότιας Αγγλίας, τραυματίζοντας αρκετούς αστυνομικούς.
Αστυνομικοί στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας δέχθηκαν επίθεση καθώς ταραξίες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε κατάστημα που ανήκε σε ξένο υπήκοο. Η αστυνομία δήλωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών δέχθηκε σοβαρή επίθεση και ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα.
Μια ομάδα ανδρών που συγκεντρώθηκε στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας για να αντιμετωπίσει μια φημολογούμενη ακροδεξιά διαδήλωση ανάγκασε μία δημοσιογράφο του Sky News να βγει από τον αέρα φωνάζοντας: «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Στη συνέχεια την ακολούθησε ένας άνδρας με μπαλακλάβα που κρατούσε μαχαίρι.
Η Κένυα έγινε η τελευταία χώρα που προειδοποίησε τους πολίτες της να είναι προσεκτικοί στη Βρετανία, αφού η Νιγηρία, η Μαλαισία, η Αυστραλία και η Ινδονησία εξέδωσαν προειδοποιήσεις που συμβούλευαν τους υπηκόους τους να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ