ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Εχεις την πληροφορία πως επίκειται η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τι κάνεις; Τη δημοσιεύεις πρώτος, ενώ το αεροπλάνο δεν έχει βγει από τον ρωσικό εναέριο χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών πολιτών και την επιτυχία της επιχείρησης ή περιμένεις να ολοκληρωθεί και τη δημοσιεύεις μαζί με όλους τους υπόλοιπους;

Αυτό είναι ένα από τα πολλά, υπαρκτά, διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι, είτε είναι ρεπόρτερ είτε είναι στελέχη των δημοσιογραφικών οργανισμών στους οποίους εργάζονται, σε μια εποχή που οι καταναλωτές των μιντιακών προϊόντων δείχνουν να εκτιμούν περισσότερο την ταχύτητα. Η αφορμή για ένα ντιμπέιτ με το παραπάνω ερώτημα – το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ανοίγοντας τον σχετικό δημόσιο διάλογο – δόθηκε από την είδηση πως το Bloomberg News απέλυσε τουλάχιστον μία δημοσιογράφο και επέβαλε πειθαρχικά μέτρα σε άλλους επειδή έσπασαν το υπό συζήτηση εμπάργκο.

Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δεν οφείλουν μόνο να ενημερώνουν το κοινό σφαιρικά και αντικειμενικά. Καλούνται να πάρουν και αποφάσεις υπολογίζοντας τη μεγάλη εικόνα. Το δημόσιο συμφέρον, την αξιοπιστία τους, τον τρόπο που θα επηρεάσει τον ελεγκτικό τους ρόλο ως τέταρτη εξουσία η δημοσίευση ή μη μιας είδησης. Γι’ αυτό, διαφέρουν απ’ όσους ποστάρουν απλά βίντεο ή σχόλια στα Νέα Μέσα.