Συνεχίζει στήριξη κατά πυρκαγιών σε Βουλγαρία και Β. Μακεδονία η ΕΕ, συμβάλλει και η Κύπρος

Συνεχίζει στήριξη κατά πυρκαγιών σε Βουλγαρία και Β. Μακεδονία η ΕΕ, συμβάλλει και η Κύπρος

Καθώς δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να πλήττουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται συνεχώς για την αποστολή βοήθειας στις τοπικές αρχές, ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν καταγράφοντας τη συνεισφορά κρατών μελών (μεταξύ άλλων και της Κύπρου) στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Βουλγαρία και τη Βόρειο Μακεδονία.

Αυτή τη στιγμή, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ ύστερα από αιτήματα που υπέβαλαν για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Στη Βουλγαρία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν αποσταλεί συνολικά 10 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα για τη στήριξη της χώρας η οποία ζήτησε τη βοήθεια του μηχανισμού στις 15 Ιουλίου. Σήμερα στη Βουλγαρία επιχειρούν δύο αεροσκάφη τύπου Canadair από το απόθεμα του μηχανισμού rescEU στην Ισπανία.

Στη Βόρεια Μακεδονία, από τις 30 Ιουλίου όταν η χώρα ζήτησε τη βοήθεια του μηχανισμού, έχουν αποσταλεί συνολικά τρία ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη.

Επί του παρόντος, αναφέρεται, τέσσερα εφεδρικά αεροσκάφη rescEU από την Κύπρο και τη Γερμανία επιχειρούν στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ διαθέσιμο είναι και ένα ελικόπτερο από τη Σλοβενία, το οποίο θα αρχίσει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στις 10 Αυγούστου.

Επιπλέον, το Copernicus, το σύστημα δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, μετά από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Κρήτη.

Όπως τονίζεται, η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια αν της ζητηθεί.

Οι δυνατότητες του rescEU και της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνουν 28 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, τα οποία είναι σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη. Ακόμα, πάνω από 540 πυροσβέστες από 12 χώρες είναι στρατηγικά τοποθετημένοι σε καίριες τοποθεσίες στην Ευρώπη, στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ώστε να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ