Στεφ Κάρι και ΛεΜπρον Τζέιμς ζουν για το χρυσό μετάλλιο

Ενα από τα ωραιότερα παιχνίδια στην ιστορία του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ έχει ολοκληρωθεί στο Παλέ ντε Μπερσί, με τις ΗΠΑ να επιστρέφουν από το -17 (42-25 έχαναν λίγο πριν από το 14ο λεπτό), να κερδίζουν τη Σερβία με 95-91 και να προκρίνονται στον αποψινό τελικό κόντρα στη Γαλλία (22.30 – ΕΡΤ3).

Δύο θρύλοι του ΝΒΑ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι, αγκαλιάζονται, ακουμπούν ο ένας το κεφάλι του στο κεφάλι του άλλου και πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά. Ο ΛεΜπρον τούς μαζεύει όλους και τους δείχνει χαρακτηριστικά με το δάχτυλο: «Ενα ακόμα έμεινε».

Ο Στεφ Κάρι από άλλο πλανήτη έκλεισε τον αγώνα με 36 πόντους, μετρώντας 9/14 τρίποντα, μαζί με 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Ενώ ο ΛεΜπρον Τζέιμς σημειώνει triple-double με 16 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ! Αυτό ήταν μόλις το 4ο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ΛεΜπρον έχει τα δύο (είχε σημειώσει ένα και στο Λονδίνο το 2012).

Είναι βασικά οι δύο παίκτες (μαζί με τον Εμπιντ που είχε 19 π.) που έδωσαν και την ψυχή τους για να μην εξελιχθεί ο ημιτελικός σε ολοκληρωτικό εφιάλτη, όπως αυτός τον οποίο είχε βιώσει ο ΛεΜπρον στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 από την Ελλάδα!

Οι αριθμοί τους ζαλίζουν. Ο Στεφ Κάρι, εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο (αν όχι ο κορυφαίος), δύο φορές πρωταθλητής κόσμου με τις ΗΠΑ, τέσσερις φορές πρωταθλητής του NBA, δύο φορές MVP του NBA, οκτώ φορές μέλος All Star, ζει και αναπνέει για το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τη μεγαλύτερη – μακράν – διοργάνωση που υπολογίζουν σε εθνικό επίπεδο οι Αμερικανοί. Εχοντας κατακτήσει 16 χρυσά μετάλλια στις 19 διοργανώσεις που έχουν συμμετάσχει! Καθώς δεν ήταν στη Μόσχα το 1980.

«Είμαι 39 ετών, στην 22η σεζόν μου, και δεν ξέρω εάν θα έχω ξανά την ευκαιρία να παίξω σε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι σε μια τέτοια διοργάνωση», δήλωσε μετά το παιχνίδι ο ΛεΜπρον Τζέιμς, τέσσερις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, ήδη δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης με τις ΗΠΑ, τέσσερις φορές MVP του ΝΒΑ και άλλες τέσσερις φορές MVP τελικών του ΝΒΑ, καθώς και 19 φορές μέλος της καλύτερης ομάδας στο NBA, με άλλες 19 συμμετοχές σε NBA All Star Game.

Και όμως αυτοί οι παγκόσμιας κλάσης σταρ (όπως και ο Κέβιν Ντουράν) ζουν και αναπνέουν όλες αυτές τις μέρες για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, ελπίζοντας απόψε να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ