Στην άνυδρη Σικελία το βρόχινο νερό χύνεται στη θάλασσα προκαλώντας αντιδράσεις

Στην άνυδρη Σικελία το βρόχινο νερό χύνεται στη θάλασσα προκαλώντας αντιδράσεις – Εξοργισμένοι είναι οι παραγωγοί και οι αγρότες

Εξοργισμένοι είναι οι παραγωγοί και οι αγρότες στη Σικελία γιατί στο νησί που μαστίζεται από μεγάλη ξηρασία το νερό της βροχής δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης και χύνεται στη θάλασσα.

Καταγγέλλουν ότι το φράγμα Τρίνιτα που κατασκευάστηκε το 1959 στην πόλη Καστελβετράνο δεν χρησιμοποιείται για ορθολογιστική συγκέντρωση του νερού της βροχής ενώ αυτή ήταν μια από τις χρήσεις του όταν κτίστηκε. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, μόλις η δεξαμενή γεμίσει, οι αρχές ανοίγουν τις διόδους και το νερό χύνεται στη θάλασσα μέσω καναλιών.

Το φράγμα προοριζόταν να τροφοδοτεί τοπικά αρδευτικά δίκτυα και με εντολές των αρχών τα πηγάδια από τα οποία προμηθεύονταν νερό οι αγρότες σφραγίστηκαν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή υδρολογίας Λεονάρντο Βαλέριο Νότο φέτος οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 350 χιλιοστά, σε σύγκριση με μια μέση ετήσια βροχόπτωση των 750 χιλιοστών.

Το καλοκαίρι του 2025 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), η σπατάλη νερού αν μπορούσε να αποφευχθεί θα κάλυπτε τις ετήσιες ανάγκες 43 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή τριών στους τέσσερις.

Η Σαρδηνία και η Σικελία έχουν τις χειρότερες επιδόσεις σε νερό που χάνεται αφού χάνουν 52,8 τοις εκατό και 51,6 τοις εκατό του νερού τους, αντίστοιχα.

Σύμφωνα εξάλλου με το ίδρυμα Fondo Ambiente, το 60 τοις εκατό του εθνικού δικτύου είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ το 25 τοις εκατό είναι άνω των 50 ετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ