Τιτάνια μάχη με τις φλόγες

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, όπου χθες η φωτιά έφτασε μια ανάσα από σπίτια ενώ πολίτες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για παροχή πρώτων βοηθειών καθώς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Ενα όχημα της Πυροσβεστικής κάηκε χωρίς να κινδυνεύσουν πυροσβέστες. Η πυρκαγιά νωρίς το βράδυ κινούνταν με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες και η κατεύθυνσή της ήταν προς τη Σταμάτα. Οι άνεμοι έπνεαν με ένταση που ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ και άλλαζαν συνεχώς φορά ενώ ισχυροί ήταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους.  

Εκκένωση των περιοχών

Μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς δημιουργούσαν τα ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκτείνεται. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν τα όσα ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης: «Στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή  απόσταση από τον οικισμό. Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς,  Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι». Αργά το απόγευμα εστάλησαν νέα μηνύματα για εκκένωση της περιοχής Μικροχώρι και του Γραμματικού και άλλων περιοχών.

Ηχησε ξανά το 112

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήχησε ξανά το 112, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν και καλούσε τους κατοίκους Μαραθώνα, Ραπεντώσας και Διονύσου να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη, Δροσιά και Κηφισιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη η φωτιά κατευθύνθηκε και προς τη λίμνη του Μαραθώνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν φλόγες που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα.

Τα πύρινα μέτωπα

Ενα ακόμα πύρινο μέτωπο σήμανε συναγερμό χθες στην Πυροσβεστική στην περιοχή Αιγειρούσες Μεγάρων Αττικής, όπου επιχείρησαν 48 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρες ομάδες δασοκομμάντος, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και εθελοντές. Λόγω της πυρκαγιάς από το 112 εστάλη μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Νέο Μάζι Μεγάρων προς Αιγειρούσες, ενώ υπήρχαν αναφορές και για ζημιές σε σπίτια. Φωτιά ξέσπασε χθες και στην περιοχή Αγία Κυριακή Ερέτριας, όπου επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα, 11 οχήματα, ένα ελικόπτερο και εθελοντές. Μέσω του 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους που βρίσκονταν στις περιοχές Αγία Κυριακή και Καστρί να απομακρυνθούν προς Ερέτρια. Επιπροσθέτως οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν μία ακόμα πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Τσαμαντάς στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, η οποία ήταν κατά κύριο λόγο έρπουσα και μέσα σε παλιό ναρκοπέδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στην περιοχή το Σάββατο ακούστηκαν εκρήξεις και για λόγους ασφαλείας δεν επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις αλλά κυρίως αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή στην περιοχή για να μην υπάρξει επέκταση της φωτιάς, η οποία εκτιμάται ότι προήλθε από κεραυνό στην οριογραμμή.    

Επίσης πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαυρομάτι Βοιωτίας και στο σημείο βρέθηκαν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα δασοκομμάντος, 6 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν νωρίς το απόγευμα πυρκαγιές στην Κρανέα Πέλλας και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Επιπλέον χθες στο Κορωπί, στην περιοχή Γλυκά Νερά, εκδηλώθηκαν τρεις εστίες στις οδούς Παύλου Μελά και Αγίου Φανουρίου σε απόσταση περίπου 100 μέτρα μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, για σήμερα είναι ακραίος ο κίνδυνος σε Αττική και Κύθηρα, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Αργολίδα και σε περιοχές της Βοιωτίας, της Κορινθίας και της Λακωνίας.