Η 7η φορά που καίγεται σε μεγάλη έκταση η Πεντέλη

Πεντέλη, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Βαρνάβας και πάει λέγοντας. Δυστυχώς, για όλους μας, τα πύρινα μέτωπα των τελευταίων ωρών δεν είναι παρά μια «χιλιοειπωμένη ιστορία».

Και κάθε φορά που ξεσπά μια πυρκαγιά υπάρχει και ένας διαφορετικός… δράκος που φταίει. Τη μια είναι ο στρατηγός άνεμος, την άλλη οι ασύμμετρες απειλές, τη μεθεπόμενη η κλιματική κρίση και η αλλαγή του μικροκλίματος.

Χωρίς να αγνοούμε το γεγονός πως υπάρχουν και οι εμπρηστές και αυτοί που αγνοούν τις οδηγίες και προβαίνουν σε καύση ξερών χόρτων ή κάνουν εργασίες με φωτιά, ακόμη και τα καλώδια της ΔΕΗ, οι υπεύθυνοι τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι παραβλέπουν το γεγονός πως τα δάση έχουν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές-«βόμβες» έτοιμες να εκραγούν εξαιτίας της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί. Και μπορεί να έγιναν παρεμβάσεις στα δάση, αλλά, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα περισσότερα χρήματα κατευθύνονται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο: στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων μας, αφού η έλλειψη πρασίνου επηρεάζει το κλίμα, άρα και τη ζωή μας, καμένα σπίτια και ιδιοκτήτες σε απόγνωση…

Η αλήθεια πάντως είναι πως η πυρκαγιά στην Πεντέλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα μας πάει όλους πολύ πίσω. Πόσο ακριβώς; Για την ακρίβεια 43 χρόνια (!). Ετος-ορόσημο θεωρείται για την προαναφερόμενη περιοχή το 1981.

Ειδικότερα:

n Στις 4 Αυγούστου 1981 ξέσπασε φωτιά στο δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς με αποτέλεσμα να καεί η βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή, 30 άτομα τραυματίστηκαν, κάηκαν δεκάδες σπίτια και αποτεφρώθηκαν 6.000 στρέμματα πρασίνου.

n Τον Ιούλιο του 1995, η φωτιά που ξεκίνησε από ένα χωράφι σύντομα επεκτάθηκε σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη. Κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας με συνέπεια να γίνουν στάχτη 100.000 στρέμματα και να καούν πάνω από 150 σπίτια.

n Τον Αύγουστο του 1998, και πάλι το βουνό κάηκε από το ένα άκρο στο άλλο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα καίγοντας 75.000 στρέμματα της Πεντέλης.

n Τον Αύγουστο του 2007 η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα μέτωπα και κατέκαψε εξοχικές κατοικίες και δασικές εκτάσεις στην Πεντέλη, στην Πολιτεία και στο Ντράφι, ενώ οι φλόγες κατέβηκαν στην περιοχή των Μελισσίων και των Βριλησσίων. Συνολικά από αυτή την πυρκαγιά κάηκαν 5.000 στρέμματα δάσους.

n Στις 21 Αυγούστου 2009 η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Γραμματικού έκαψε πάνω από 210.000 στρέμματα δασικής έκτασης – κυρίως πευκόδασος –, έφτασε έως το Πικέρμι και την Παλλήνη, καίγοντας το τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου, αλλά και στη νότια πλευρά, καίγοντας σπίτια σε Ντράφι, Παλαιά Πεντέλη, Ανθούσα, Πικέρμι και Παλλήνη.

n Στις 23 Ιουλίου 2018 η πυρκαγιά που ξέσπασε από το Νταού Πεντέλης κατέβηκε προς τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά, το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Πρόκειται για την πιο φονική φωτιά με 103 θύματα στο Μάτι. Συνολικά κάηκαν 12.759 στρέμματα, από τα οποία 6.934 στρέμματα οικιστικών περιοχών και 5.825 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.