Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε σε Πεντέλη και Βορειοανατολική Αττική

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Πεντέλη και στην ευρύτερη περιοχή καταστρέφοντας με τη βοήθεια των ανέμων που έφταναν τα επτά μποφόρ σπίτια, σχολείο στη Νέα Πεντέλη, αυτοκίνητα, περιουσίες, ενώ από τις φλόγες δεν γλίτωσαν ούτε ζώα.

Μια φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής απέκτησε χθες ένα μέτωπο που ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα από τον Μαραθώνα ως τις Αφίδνες με τον πυκνό καπνό να έχει σκεπάσει την Αθήνα και να έχει «ταξιδέψει» ως τις ακτές της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.

Ισως δε για πρώτη φορά μία πυρκαγιά έφτασε μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού προαστίων της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά μπήκε μέσα σε σπίτια και επιχειρήσεις στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις ήταν συνεχόμενες, δημιουργούσαν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονταν αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Χθες το απόγευμα «οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπιζαν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι, ενώ επιχειρούσαν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές. Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα τρία για τον συντονισμό τους. Παράλληλα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν σε διάφορα σημεία στην περίμετρο της πυρκαγιάς».

Στο μεταξύ, νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στην Τερψιθέα Ανω Γλυφάδας χθες το βράδυ, την ώρα που συνεχιζόταν η μάχη με τις φλόγες στις βορειοανατολικές περιοχές της Αττικής.

Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή του Νέου Βουτζά κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με αποτέλεσμα ένας πυροσβέστης να υποστεί ελαφρά εγκαύματα.

Βοήθεια από ξένες χώρες

Χθες το απόγευμα η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική.

Στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν σε πρώτη φάση η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο και 200 πυροσβεστών με 28 οχήματα, η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, η Τουρκία με πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors, η Σερβία με πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα και η Ρουμανία με 44 άτομα και 4 υδροφόρα οχήματα.

Το βάρος της κατάσβεσης των πυρκαγιών χθες το απόγευμα επικεντρωνόταν με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Διόνυσος, Βριλήσσια, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στο μέτωπο στις Αφίδνες και προς τον Μαραθώνα. Τα μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για εκκένωση περιοχών διαδέχονταν το ένα το άλλο σε Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγιο Σπυρίδωνα, Ανθούσα, Καλέντζι Μαραθώνα, Διόνυσο, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασά Ανω Βριλησσίων. Αστυνομικοί έκαναν διαρκώς εκκλήσεις να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους, αρκετοί εκ των οποίων δεν ανταποκρίνονταν καθώς προσπαθούσαν ακόμα και με λάστιχα ποτίσματος να βρέξουν τα δέντρα και τις αυλές πιστεύοντας ότι έτσι θα θωρακίσουν τις οικίες τους από τις φλόγες. Παράλληλα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλαν στα χέρια ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα. Επίσης χθες εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο καθώς και το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ. Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Η Σωτηρία. Διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ από την Κυριακή το μεσημέρι ως τη Δευτέρα το απόγευμα προσέφεραν πρώτες βοήθειες  σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα δύο περιστατικά πυροσβέστες, όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον παρατηρήθηκαν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω των πυρκαγιών.