Τοξικός ο αέρας από τον καπνό που έχει σκεπάσει όλη την Αττική

Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό, με τον πύρινο όλεθρο να φτάνει με ορμή έως τον αστικό ιστό καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα. Ο αέρας που εισπνέουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας το τελευταίο περίπου 48ωρο είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις τοξικός, με τους επιστήμονες να απευθύνουν συνεχώς συστάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Οπως άλλωστε προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέγονται και ανανεώνονται από τους σταθμούς της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής «Πανάκεια», οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) ξεπερνούν κατά τόπους κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Μάλιστα, ο αέρας έχει υποβαθμιστεί ακόμη και σε περιοχές που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τις εστίες της φωτιάς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η σταδιακή άνοδος των μέσω ωριαίων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων ξεκίνησε από αργά το μεσημέρι της Κυριακής, τα ξημερώματα της Δευτέρας όμως, και ενώ η φωτιά έκαιγε επί ώρες, η ποιότητα του αέρα… δηλητηριάστηκε ακόμη περισσότερο.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε περιοχές όπως η Γλυφάδα οι μετρήσεις έδειξαν πως οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν ακόμη τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο τις πρώτες πρωινές ώρες, με την ίδια περιοχή να παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη έως και εχθές το απόγευμα (94 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Για να διαπιστώσει, δε, κανείς την τοξική ατμόσφαιρα που «στραγγίζει» τον καθαρό αέρα της Αττικής, αρκεί να αναλογιστεί πως το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα μικροσωματίδια είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά ετήσιο μέσο όρο. Εντούτοις το απόγευμα της Δευτέρας ο σταθμός «Πανάκεια» κατέγραψε 56 μg/m3 στον Βύρωνα ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ιδιαίτερα επιβαρυμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στην Ηλιούπολη (76,8 μg/m3).

Στο «κόκκινο» όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονταν εχθές, αν και με σημαντικές διακυμάνσεις, και οι περισσότερες περιοχές των βορείων προαστίων (π.χ. Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Αγία Παρασκευή) με την ποιότητα του αέρα να χαρακτηρίζεται από «κακή» έως «πολύ κακή».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες στους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών, συστήνοντας την παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες – με έμφαση στα παιδιά, στις εγκύους, στους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα» προσθέτουν οι επιστήμονες.

Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα – π.χ. κάπνισμα και χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Στην περίπτωση, δε, που η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. «Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής» προσθέτει η Εταιρεία.