Οι 10 λόγοι που καίγονται τα δάση

Τα δάση κατά τους ειδικούς καίγονται επειδή:

1ον) Είναι γεμάτα καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή. Επί της ουσίας, τις τελευταίες δεκαετίες, τα δάση έχουν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές-βόμβες έτοιμες να εκραγούν.

(*) Ειδικά φέτος, σε ρέματα, δάση, παράνομες χωματερές είναι πεταμένες χιλιάδες ντάνες από ξερόχορτα και άλλα υλικά από τον καθαρισμό των οικοπέδων, αφού δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι εναπόθεσής τους.

2ον) Η καύσιμη ύλη σε συνδυασμό με την εναλλαγή των χρήσεων δημιουργεί γόνιμο έδαφος για το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

3ον) Εκεί όπου μπλέκουν η κατοικία με το περιαστικό δάσος δεν έχει δοθεί βάρος στη δημιουργία ζωνών προστασίας.

4ον) Δάση, αγροτικές – χορτολιβαδικές εκτάσεις και αστικός χώρος συνυπάρχουν. Η μείξη των χρήσεων και οι ανθρώπινες δραστηριότητες γεννούν τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών.

5ον) Ο υφιστάμενος σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη.

6ον) Δεν υπάρχει διαχείριση των δασών. Κι αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψή τους από τους φυσικούς διαχειριστές, όπως είναι οι ρητινοσυλλέκτες, οι υλοτόμοι, οι κτηνοτρόφοι. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα/ τρύπα στην άμυνα των δασών απέναντι στις πυρκαγιές.

7ον) Δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη στα δάση.

8ο) Αν και κάθε δάσος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει αντιπυρικός σχεδιασμός σε επίπεδο συμπλέγματος ή διοικητικών ορίων οργανωτικής μονάδας (Δασαρχείο) και η δράση για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι κοινή για όλα τα δάση.

9ον) Δεν έχει δοθεί η απαραίτητη μέριμνα προκειμένου να είναι ασφαλές το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας (καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κ.ά.).

10ν) Το δόγμα της δασοπυρόσβεσης συνδέεται κατά κύριο λόγο με τα εναέρια μέσα. Ετσι, κάθε φορά που είτε οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη ρίψη νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, είτε αυτά δεν πετούν επειδή έχει βραδιάσει, οι φωτιές επεκτείνονται.