Η Ν. Αφρική απελαύνει 95 Λίβυους για υποψία παράνομης στρατιωτικής εκπαίδευσης

Απευλάνονται 95 Λίβυοι από τη Νότια Αφρική λόγω υποψίας για παράνομη στρατιωτική εκπαίδευση

Ενενήντα πέντε Λίβυοι που βρέθηκαν σε χώρο τον οποίο οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι στρατιωτικό στρατόπεδο στα βορειοανατολικά της Νότιας Αφρικής τον Ιούλιο, θα απελαθούν πίσω στη χώρα τους την Κυριακή, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι Λίβυοι άνδρες κρατούνται από τις 26 Ιουλίου όταν η Αστυνομία εισέβαλε στο απομακρυσμένο στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στην πόλη White River περίπου 360 χιλιόμετρα ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από τη Νότια Αφρική από το Διεθνές Αεροδρόμιο Kruger Mpumalanga σήμερα το πρωί σε μια πτήση που έχει πληρώσει η κυβέρνηση της Λιβύης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αστυνομία είχε πει ότι οι άνδρες εισήλθαν στη Νότια Αφρική τον Απρίλιο με βίζα που είχε εκδοθεί για εκπαίδευση ως φρουροί ασφαλείας.

Ωστόσο, η Αστυνομία υποψιάστηκε ότι λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ακύρωσε τις βίζες που «αγοράστηκαν παράτυπα» στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα, βάσει «παραπλανητικής περιγραφής».

Αρχικά, η ομάδα είχε κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων μετανάστευσης. Η υπόθεσή τους αναβλήθηκε για περαιτέρω έρευνα με τις αρχές να μην αποκλείουν περαιτέρω κατηγορίες.

Όμως την Πέμπτη η υπόθεση αποσύρθηκε από την Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νότιας Αφρικής, η οποία ανέφερε ανεπαρκή στοιχεία.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι νόμοι της χώρας για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής, Λεόν Σράιμπερ.

Πηγή: ΚΥΠΕ