Πόσο επικίνδυνος είναι και τι πρέπει να προσέχουμε;

Δεκάδες κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου (iGAS) έχουν καταγραφεί στη χώρα μας εντός του 2024, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν και η αιτία θανάτου του 48χρονου άνδρα που παραθέριζε στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τις αρχές του έτους έχουν δηλωθεί συνολικά 48 περιπτώσεις (21 παιδιά και 27 ενήλικοι), εκ των οποίων απεβίωσαν οι 12 (3 παιδιά και 9 ενήλικοι).

Μάλιστα, μετά τον τραγικό θάνατο του 48χρονου ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο για να διερευνήσει την κατάσταση, δεδομένου πως μεταξύ άλλων υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα.

Εντούτοις και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δύο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα, που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Πύργου το ίδιο διάστημα, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.

Ατομική προστασία

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως παρότι η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή, έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Και υπενθυμίζουν ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας (υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, απολύμανση των επιφανειών κ.ο.κ.) αποτελούν σημαντική ασπίδα. «Η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κ.λπ.) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας» κρίνονται επίσης  εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου.