Απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναζητούν υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική ακόμη και σε περίοδο πολέμουΤην
επιτάχυνση των διαδικασιών συζήτησης και έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ο Διοικητής της ισραηλινής Κεντρικής Τράπεζας Αμίρ Γιαρόν, λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναζητούν υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική ακόμη και σε περίοδο πολέμου.
Δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, λέει o διεθνολόγος Χ. Χρυσοστόμου
Σε επιστολή του προς τον κ. Νετανιάχου, την οποία είδε το Reuters την Τρίτη, ο κ. Γιαρόν αναφέρει ότι η κατάσταση ασφαλείας των 10 και πλέον μηνών πολέμου απαιτεί από την Κυβέρνηση να διατηρήσει τα πλαίσια του προϋπολογισμού του 2024 και να προωθήσει τον προϋπολογισμό του 2025.
Αυτά είναι «κρίσιμα για τη διατήρηση της σταθερότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της φήμης της ισραηλινής οικονομίας», αναφέρει ο κ. Γιαρόν.
Πριν από ένα μήνα, οι Νετανιάχου και Γιάρον, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών είχαν την πρώτη τους συνάντηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025 ,που προβλέπεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Γιάρον στην επιστολή σημειώνει ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι θα γίνει άλλη μια συνάντηση και θα συζητηθούν οι προσαρμογές του προϋπολογισμού.
«Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε και … αποδίδω μεγάλη σημασία στον προγραμματισμό μιας νέας συνάντησης για την προώθηση της διαδικασίας του προϋπολογισμού», σημειώνει.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Νετανιάχου καθυστερεί τον προϋπολογισμό για να οδηγήσει τελικά σε νέες εκλογές, καθώς η μη έγκριση του προϋπολογισμού έως τις 31 Μαρτίου 2025 θα προκαλούσε αυτόματα εκλογές.
Το Γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, μετά από παρόμοιες ενέργειες στους τελευταίους μήνες από τους οίκους S&P και Moody’s, επικαλούμενος την επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα παρατείνεται, ενώ διατήρησε τις προοπτικές της αξιολόγησης αρνητικές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω υποβάθμιση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ έφθασε το 8,1% του ΑΕΠ τον Ιούλιο, αλλά ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιστρέψει προς τον στόχο του 6,6% για το 2024 μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από τον πόλεμο ο στόχος για το έλλειμμα ήταν 2,25% του ΑΕΠ.
Οι δαπάνες για τον πόλεμο έχουν ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια σέκελ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν αν ο ΥΠΟΙΚ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του συνασπισμού δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, να προβεί σε μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές.
Πηγή: ΚΥΠΕ