Δύο θάνατοι και 24 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Για δύο ακόμη θανάτους ευθύνεται την τελευταία εβδομάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα κουνούπια και έχει στερήσει συνολικά τη ζωή σε 12 ασθενείς στη χώρα μας. Κατά το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 24 κρούσματα, όταν μόλις πριν από μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου έως και το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 περιστατικά, εκ των οποίων τα 76 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ τα υπόλοιπα εμφάνισαν ήπια συμπτώματα (όχι από το ΚΝΣ). Αναφορικά, δε, με τη γεωγραφική κατανομή του ιού, αυτή είναι ευρεία, καθώς κρούσματα έχουν καταγραφεί στις περιφέρειες Θεσσαλίας (Καρδίτσα και Λάρισα), Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων  Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, όπως είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα το ECDC, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε Ελλάδα και Ισπανία είναι υψηλότερος εν συγκρίσει με τα περασμένα έτη. Οι ειδικοί του Κέντρου, δε, πρόσθεσαν πως δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τη μετάδοση του ιού αναμένονται επιπλέον κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.