Μηνύματα στήριξης με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας Ουκρανίας στέλνουν αξιωματούχοι από ΕΕ-ΗΠΑ

Συμπλήρωση 33 χρόνων από την ανεξαρτησία της – «Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη»

Μηνύματα στήριξης της Ουκρανίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 33 χρόνων από την ανεξαρτησία της εκφράζουν με αναρτήσεις τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα «Χ», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

 Υπέγραψε το νόμο για απαγόρευση Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται με Μόσχα ο Ζελένσκι

«Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της το Σάββατο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Στο μήνυμά της, που αναρτήθηκε και στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα «Χ» η Πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στο λαό της Ουκρανίας αναφέρει ότι «Η ελευθερία σας είναι και δική μας ελευθερία. Η ασφάλειά σας είναι η ασφάλειά μας. Και τώρα, κινείστε με απίστευτη ταχύτητα προς την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στεκόμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη μέρα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για όσο χρειαστεί. Slava Ukraini!».

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, έγραψε στο λογαριασμό του στο «Χ» ότι «εδώ και 2,5 χρόνια, η Ουκρανία υπερασπίζεται θαρραλέα την ελευθερία και την ανεξαρτησία της ενάντια στη ρωσική επίθεση. Αυτή την Ημέρα Ανεξαρτησίας, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία στον υπαρξιακό της αγώνα, ο οποίος είναι επίσης υπαρξιακός για την ΕΕ. Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Slava Ukraini!».

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έγραψε στην ίδια πλατφόρμα ότι «καθώς ο λαός της Ουκρανίας γιορτάζει τα 33 χρόνια ανεξαρτησίας του, επικροτούμε την αποφασιστικότητα και τις θυσίες του για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ελευθερίας του. Το θάρρος τους είναι ακλόνητο απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Εμείς και οι εταίροι μας της G7 στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, σήμερα και για πάντα».

Θερμά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας και στον λαό της Ουκρανίας με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της χώρας έστειλε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με σχετική ανάρτησή του στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Χ».

Πηγή: ΚΥΠΕ