SYNHGOROS-1

«Το γράφουν και το λένε πολύ συχνά τα ΜΜΕ πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δυστυχώς ζούμε τις συνέπειές της με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρα από το να επισημαίνετε κι εσείς το αυτονόητο, αυτό που πράγματι βλέπουμε όλοι κάθε μέρα, είμαι σίγουρος ότι το αναγνωστικό σας κοινό θα επιθυμούσε να αναδεικνύετε κάθε μεμονωμένο πρόβλημα, όπως το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι πάλι με το φάντασμα της λειψυδρίας», γράφει στον Συνήγορο του Αναγνώστη ο Δ.Ν.

Το παραπάνω μήνυμα εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της στήλης την Παρασκευή που μας πέρασε. Οπότε, είμαστε σίγουροι ότι ο Δ.Ν., ως τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας, θα πρόσεξε πως στην έκδοση του Σαββατοκύριακου «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αφιερώσει τέσσερις σελίδες στο μεγάλο ζήτημα που θέτει: στην πιθανότητα να βρεθεί η χώρα σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων νερού – όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία.

Επίσης, εφόσον διαβάσει το σημερινό φύλλο, θα δει ότι ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι το πρώτο μας θέμα. Και πριν από αυτά, τον τελευταίο μήνα, δημοσιεύθηκαν αρκετά ρεπορτάζ στα οποία δεν παρουσιάστηκε απλά το πρόβλημα, φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις ειδικών και επιστημόνων για τις κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας καθώς και της αλόγιστης σπατάλης νερού στις καλλιέργειες.

Φυσικά, το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί αγγίζει τον καθένα στην καθημερινότητά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας θα συνεχίσει να το καλύπτει, προσπαθώντας να συμβάλλει έτσι στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ήδη ανοίξει σχετικά με τις πρωτοβουλίες τις οποίες οφείλουν να πάρουν τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.