Μέτρα στην Κάρλα μετά τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Με το… κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας και την επιδιόρθωσή του, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί να βάλει τέλος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον Παγασητικό κόλπο.

Η εικόνα με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου έχει κάνει τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του Διαδικτύου. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με γνωστικό αντικείμενο «Αλιεία», Δημήτρης Κλαουδάτος, πρόκειται για ψάρια που βρίσκονταν στις πλημμυρισμένες παρακάρλιες περιοχές. Εκτιμάται πως πρόκειται για διάφορα είδη, ανάμεσα στα οποία είναι κυπρίνοι και ψάρια πεταλούδες. «Μετά τις δύο κακοκαιρίες Daniel και Elias τα ψάρια αυτά βρήκαν τρόπο από κάποια ποτάμια να φτάσουν στα πλημμυρισμένα χωράφια και τον κάμπο. Μάλιστα τα ψάρια αυτά είχαν τη δυνατότητα να τραφούν – τρέφονται ως επί το πλείστον με φυτά και έντομα – και άρα να μεγαλώσουν και να πληθύνουν».

Με τη σταδιακή αποστράγγιση των υδάτων και τη μείωση της στάθμης του νερού, μέσω του θυροφράγματος της λίμνης Κάρλα, τα ψάρια κατάφεραν να φτάσουν στο βορειοδυτικό τμήμα του Παγασητικού. «Εκτιμούμε πως κάποια ψάρια πέθαναν με τη μείωση της στάθμης του νερού και την αύξηση της θερμοκρασίας, άλλα πάλι, κατά τη διάρκεια του… ταξιδιού προς τον Παγασητικό ενώ τα περισσότερα πέθαναν εισερχόμενα στη θάλασσα, εξαιτίας της αλατότητας του νερού».

Θα κλείσει το θυρόφραγμα

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο αλλά και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής έκριναν επιτακτική τη λήψη άμεσων αποφάσεων, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο να πραγματοποιούν χθες σύσκεψη αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οπως τόνισε ο Δημ. Κουρέτας, την Παρασκευή θα κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης ώστε να μη δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα και… μεταφορά ψαριών στη θάλασσα. «Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης. Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα».

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια, όπως επισημάνθηκε, παρόλο που δεν είναι αρμόδια, θα συνδράμει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος και μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιστοποιημένη εταιρεία θα ξεκινήσει την απομάκρυνσή τους.