Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Τεχεράνη δηλώνουν πως έχουν επιτυχίες στην θερμή αντιπαράθεση τους – Το καθεστώς του Ιράν φοβάται ανατροπή του σε περίπτωση ευθείας σύγκρουσης με το Ισραήλ – Υπό πίεση ο Νετανιάχου για να ανοίξει μέτωπο στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ.
Του Μανώλη Καλατζή
Το Ιράν, μέσω της Χεζμπολάχ έδωσε, καθηκόντως, την απάντηση του στο Ισραήλ, για τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στο Λίβανο στα τέλη Ιουλίου. Με την μαζική πυραυλική επίθεση έδωσε τέλος στην αναμονή αρκετών εβδομάδων.
Την περασμένη η θυγατρική του Ιράν στον Λίβανο έστειλε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ, το οποίο ήταν έτοιμο για να τους αποκρούσει. Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν υπέστη παρά ελάχιστες ζημιές από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, ενώ η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους της και κατέστρεψε στρατιωτικές υποδομές.
Το ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί και το πιθανότερο είναι να λένε και οι δύο πλευρές μισές αλήθειες και πολλά ψέματα.
«Όλοι κερδίζουν»
Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ως συμπέρασμα μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι πως Ιράν (Χεζμπολάχ) και Ισραήλ διατηρούν την αντιπαράθεση μέσα σε όρια που δεν οδηγούν σε ολοκληρωτική σύγκρουση. Το πάνω χέρι ωστόσο, το έχει το Ισραήλ το οποίο μέχρι σήμερα έχει εξοντώσει σημαντικά στελέχη της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει πως θα συνεχίσει τις πυραυλικές επιθέσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο χρόνο στο Ισραήλ για να προετοιμαστεί.
Το Ισραήλ έστειλε προληπτικά περίπου 100 αεροσκάφη στο νότιο Λίβανο και χτύπησε 270 στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών. Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι είναι ικανή να εκτοξεύει 3.000 πυραύλους την ημέρα εάν ξεσπάσει πόλεμος πλήρους κλίμακας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής, αλλά είπε ότι δεν είναι το τέλος της ιστορίας και το Ισραήλ θα χτυπήσει περαιτέρω εάν χρειαστεί.
Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι τα πλήγματα του Ισραήλ προκάλεσαν μεγάλη ζημιά, λέγοντας ότι βομβάρδισε απλώς άδεια χωράφια.
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό ρουκετών Katyusha στο βόρειο Ισραήλ. Αυτοί δεν είναι οι μεγαλύτεροι πύραυλοι στο οπλοστάσιό της – έχουν περιορισμένη εμβέλεια έως και 40 χιλιόμετρα – επομένως μπορούν να χτυπήσουν στόχους μόνο στο βόρειο Ισραήλ. Κατά την φιλοιρανική οργάνωση οι ρουκέτες Katyusha είχαν σκοπό ανοίξουν τον δρόμο για ένα κύμα εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Στην ομιλία του μέσω βίντεο την Κυριακή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, έδινε την εντύπωση ότι απολογείται στους Λιβανέζους, γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα σε σημείο που τους θέτουν σε κίνδυνο.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Χεζμπολάχ είναι ταυτόχρονα πολιτικός και παραστρατιωτικός οργανισμός και ενδιαφέρεται και για την ψήφο των πολιτών του Λιβάνου.
Τι θα κάνει το Ιράν;
Οι περισσότεροι αναλυτές υπέθεταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συντονισμένη επίθεση τόσο για τη δολοφονία του Σουκρ στη Βηρυτό όσο και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Αυτό μπορεί να περιλάμβανε πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν, drones από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και πιθανώς συμμετοχή των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και σιιτικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ. Το ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη μπορεί να σημαίνει ότι το Ιράν σε αυτό το στάδιο πιθανότατα προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσει στη δολοφονία του Χανίγια. Τον Απρίλιο, εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους, drones και ρουκέτες στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό ιρανικού διπλωματικού κτιρίου στη Δαμασκό κατά τον οποίο σκοτώθηκαν πολλά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Όλοι σχεδόν οι ιρανικοί πύραυλοι εξουδετερώθηκαν πριν φάσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Μια επανάληψη παρόμοιας επίθεσης θα έδειχνε πως η Τεχεράνη δεν έχει πραγματικές δυνατότητες στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, ενώ θα ρίσκαρε μια γενικευμένη επίθεση από το Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ, που θα έθετε σε κίνδυνο το καθεστώς.
Το πιθανότερο είναι πως το Ιράν θα απαντήσει με μετριοπάθεια χωρίς να αποκλείεται η απόπειρα κάποια τρομοκρατικής ενέργειας στο εξωτερικό σε ισραηλινό ή αμερικάνικο στόχο, με κάποιο συμβολισμό.
Το Ιράν, ενδεχομένως να βρίσκεται και σε εσωτερική διαμάχη μεταξύ του μετριοπαθούς Προέδρου και των σκληροπυρηνικών Φρουρών της Επανάστασης.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μην απαντήσει απευθείας και να περιοριστεί στις επιθέσεις από τα πλοκάμια του στον Λίβανο και την Υεμένη.
Σε μέγγενη ο Νετανιάχου
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι σε μέγγενη πιέσεων από τους δεξιούς κυβερνητικούς συμμάχους του, για να προχωρήσει δυναμικά κατά της Χεζμπολάχ και να εισβάλλει στο Λίβανο. Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, καθώς επιχειρήθηκε και το 2006 και δεν είχε αποτέλεσμα.
Η πίεση στον Νετανιάχου, προέρχεται και από του 60.000 Ισραηλινούς που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Βόρειο Ισραήλ για να αποφύγουν τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.
Αυτοί απαιτούν δυναμική παρέμβαση από τον Νετανιάχου ώστε με την εξάλειψη της Χεζμπολάχ να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Ωστόσο με ανοιχτό ακόμα το μέτωπο της Γάζας, το Ισραήλ δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Διαθέτει 170.000 στρατιώτες και κάποια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε και την αξιοποίηση των 300.000 εφέδρων.
Η χρησιμοποίηση εφέδρων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ισραήλ, καθώς σημαίνει συρρίκνωση της παραγωγής και του τομέα υπηρεσιών. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες
ο Οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική δυνατότητα του Ισραήλ από Α σε Α-, αφού έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στην οικονομία, ενώ λήφθηκαν υπόψη και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Νετανιάχου σε δείχνει πρόθεση να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, που δυνατόν να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης του και σε διενέργεια εκλογών τις οποίες όλα δείχνουν πως θα χάσει, ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη.
Πάντως αν κλείσει το μέτωπο με τη Χαμάς, είναι πολύ πιθανόν ο Νετανιάχου να επιδιώξει την συνέχιση της παρουσίας του στην εξουσία ανοίγοντας το μέτωπο με την Χεζμπολάχ, ελπίζοντας σε υποστήριξη αυτών που βρίσκονται στο Βόρειο Ισραήλ.