«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα μια έρευνα για το κόστος της κλιματικής αλλαγής στους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που τείνουν πλέον να γίνουν κανονικότητα, επηρεάζουν την καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους. Υφιστάμεθα τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη όχι μόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή αλλά κι όταν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ ή πέφτει η εργασιακή μας απόδοση λόγω της αφόρητης ζέστης.
Δυστυχώς, συχνά οι λαϊκιστές φωνάζουν πως οι πολίτες – και ειδικά όσοι ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα – επιβαρύνονται δυσανάλογα από τα μέτρα τα οποία υιοθετούν, ή σκέφτονται να πάρουν, οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να πετύχουν την πράσινη μετάβαση. Δυστυχώς, γιατί ως συνήθως βάζουν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα, στο οποίο όμως δίνουν τη λάθος απάντηση.
Οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναλάβει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο προκειμένου να αναστραφεί η πορεία της Γης προς ένα δυστοπικό μέλλον κοστίζουν πράγματι ακριβά. Αν όμως κανείς δεν κάνει τίποτα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ανθρωπότητα (και μάλιστα οι γενιές των παιδιών μας) θα κληθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα στο τέλος, μια κι απειλούνται με εξαφάνιση ολόκληρες περιοχές.
Γι’ αυτό, είναι καθήκον της πολιτείας να σχεδιάσει έτσι την ελληνική στρατηγική οικολογικής μετάβασης, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτήν όλοι, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους.