Ξεκινούν οι καθαρισμοί στα υπόγεια τμήματα του ποταμού Κηφισού

Σχεδόν εννέα χιλιόμετρα από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του Κηφισού είναι σκεπασμένα με μπάζα, απορρίμματα και φερτά υλικά, αποτελώντας κατά καιρούς πηγή μεγάλων προβλημάτων.

Τα σκεπασμένα αυτά τμήματα του ποταμού εντοπίζονται σε διάφορα σημεία ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας. Με στόχο, λοιπόν, να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή από τη χρόνια συσσώρευση των υλικών και να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων, η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση καθαρισμού όλων των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού, απομακρύνοντας τόνους από μπάζα και απορρίμματα.

Μάλιστα, κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες ενώ η σχετική επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Αλλωστε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ηγεσία της Περιφέρειας, η απόφαση να πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός έπειτα από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί τα συγκεκριμένα τμήματα χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Διευκρινίζεται πως το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα των πλακοσκεπών τμημάτων του, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,24 εκατ. ευρώ.

Δύσκολες συνθήκες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθαρισμός πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κι αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκής αερισμός, ενώ η έλλειψη φωτισμού καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων. Ταυτόχρονα τα συνεργεία κάνουν χρήση ειδικού εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πολύ μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος και ταυτόχρονα έχουν… επιστρατευθεί ερπυστριοφόρα μηχανήματα για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού καθώς και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων κομματιών σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την Περιφέρεια Αττικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη των συνεργείων που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό είναι η ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, σε σημαντικό, μάλιστα, ύψος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από την οδό Αγίας Αννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.