Το βαθύ χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της προεδρικής εισήγησης για αιφνιδιαστική καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά αποτυπώνεται πλέον στο νέο επίδικο μεταξύ «προεδρικών» και «αμφισβητιών», την προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Οι τόνοι παραμένουν υψηλοί και σε αυτό το εν εξελίξει μπρα ντε φερ που προσώρας δείχνει να συντηρεί το κλίμα διχασμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι θέσεις για την ενδεδειγμένη οδό προς τη «φωνή της βάσης» διίστανται. Σειρά κορυφαίων στελεχών από το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύουν, ο ένας μετά τον άλλον, ως προτιμότερη λύση να αναλάβει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης την ευθύνη να απευθυνθεί αυτοβούλως στη βάση προκειμένου να αναβαπτιστεί και να βάλει τέλος στο κλίμα νοσηρότητας και τον κύκλο εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα. Η απάντηση από τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου είναι ότι οι νέες κάλπες περνούν μόνο μέσα από μια έμπρακτη αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, με την υποβολή μομφής.
Πρώτη διατύπωσε ξεκάθαρα τη συγκεκριμένη πρόταση η Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ». Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής της, η βουλευτής Αρτας εξήγησε πως στο κόμμα έχουν «συνεχώς αφαιρέσεις και διαιρέσεις με ευθύνη του προέδρου», ενώ τόνισε πως «πρέπει ο ίδιος να πάρει την ηγετική ευθύνη και να δώσει λύση απευθυνόμενος στη βάση», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία της με το ότι «ζητά να λάβει πρόκληση». Συντασσόμενος με την «πρόταση Γεροβασίλη», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης διατύπωσε την άποψη ότι «οι εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση», ενώ επισήμανε, βάλλοντας και εκείνος κατά του προέδρου, πως «προφανώς και υπάρχουν ζητήματα ηγεσίας που δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης». Στο μέτωπο όσων ζητούν προσφυγή στη βάση τάχθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι αρνητικός σε νέες κάλπες, σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικές διαδικασίες και δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τα μέλη του», ενώ πρόσθεσε ότι έχει θέσει «θέμα πολιτικής της ηγεσίας», το οποίο σημείωσε ότι μπορεί να μεταφραστεί κατά το δοκούν.
«Εάν αμφιβάλλουν,
ας με προκαλέσουν»
Από το «στρατόπεδο» των προεδρικών, το στίγμα δόθηκε εξαρχής από τον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος δείχνει απρόθυμος να σηκώσει το γάντι των αμφισβητιών. «Εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν» διεμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης όταν προκλήθηκε από τους «87», που τον αποκάλεσαν «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία». Τη διέξοδο της λύσης από τη βάση «μέσω πρόκλησης του προέδρου» προέκρινε και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, η οποία υπογράμμισε πως «ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα κινήσει εσωκομματικές διαδικασίες», επισημαίνοντας παράλληλα πως η πιθανότητα εσωκομματικής κάλπης «μπορεί να μη γίνεται να αποφευχθεί». Το συγκεκριμένο αφήγημα της προτροπής σε πρόταση μομφής ή πρόκλησης του προέδρου στα όργανα υποστηρίζουν δημόσια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη, με τον πρώτο να αναφέρει πως «δεν βρίσκει τον λόγο» για νέες κάλπες και τη δεύτερη να συμφωνεί και να μην αποκλείει επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που βαίνει διαρκώς μειούμενη.
Εν όψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής
Με την υπόθεση της Αθηνάς Λινού να συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο την ώρα που η στάση που θα τηρήσει ο Παύλος Πολάκης στην επικείμενη κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή παραμένει γρίφος, άπαντες αναμένουν πλέον κίνηση από πλευράς ηγεσίας, για να αποφευχθεί η εικόνα πλήρους διάλυσης, για την οποία δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τον Αλέξη Τσίπρα. Εν μέσω αυτού του σκηνικού ακραίας πόλωσης, σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη στη Βουλή η ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου, ενώ το απόγευμα ξεκινά η γαμήλια τελετή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Βοτανικό Κήπο Χανίων.