Αυστηρές ποινές για χρήση κινητού

Το ψηφιακό φροντιστήριο, η απαγόρευση χρήσης του κινητού στο σχολείο, η αλλαγή του πλαισίου των απουσιών και ο πιο «αυστηρός» κανονισμός λειτουργίας, η πιο «ενεργή» ενημέρωση των γονέων μέσω του e-parents και καινοτομίες που έχουν ως στόχο τη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών είναι ανάμεσα στις 11 αλλαγές στην Παιδεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με την υφυπουργό Ζέττα Μ. Μακρή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από την εφετινή σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.

Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των σχολείων αναμένεται να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης 10.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που διορίστηκαν εφέτος. Οπως επισημαίνεται, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ίσος με τους διορισμούς που έγιναν αθροιστικά το 2022 και το 2023, αλλάζοντας την αναλογία μεταξύ μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών. Οπως τονίζεται, επίσης, δίνεται έμφαση στους διορισμούς που αφορούν την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.

Παράλληλα, εγκαινιάζεται ο θεσμός των «αυτόνομων τάξεων» για τις απομακρυσμένες περιοχές, αρχής γενομένης από τη Γαύδο. Οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση στον τόπο κατοικίας τους, με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα υπόλοιπα μαθήματα.

98 «ψηφιακοί φροντιστές»

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα κάνει πιλοτικά πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούν να παρακολουθούν μέσα από τον υπολογιστή τους ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για τα εξεταζόμενα μαθήματα – 98 εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία. Παράλληλα, οι μαθητές και των άλλων τάξεων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσα από βίντεο όλη τη διδακτέα ύλη – υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 βίντεο για τα 49 μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού μέχρι και την Γ’ Λυκείου.

Οσον αφορά τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, εκτός από τη ρητή απαγόρευση της χρήσης του κινητού, περιλαμβάνει και την αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέσων, με την επαναφορά του θεσμού της 5ήμερης αποβολής και της αλλαγής τμήματος ή σχολείου. Παράλληλα, αλλάζει και το πλαίσιο των απουσιών (50 ή έως 114, με τις περισσότερες από 50 να πρέπει να είναι δικαιολογημένες). Τέλος, σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής σχολικών χώρων ο μαθητής ή οι γονείς του βαρύνονται με τη δαπάνη της αποκατάστασης.

Πλατφόρμες και διάδραση

Οι εκπαιδευτικοί αποκτούν διαδραστικά βοηθήματα διδασκαλίας μέσω των 36.264 διαδραστικών πινάκων που θα εγκατασταθούν στα σχολεία μέχρι το τέλος του 2024, ενώ μέσω της πλατφόρμας e-parents οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τις βαθμολογίες, τις απουσίες, τη διδαχθείσα ύλη κ.λπ. Εδραιώνεται επίσης η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, η οποία εφαρμόζεται από τα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με σημαντικά αποτελέσματα.

Βιβλία

Στο μάθημα της Λογοτεχνίας καθιερώνεται πλέον η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων κορυφαίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων – και όχι μόνο αποσπασματικών κειμένων. Αναμορφώνεται επίσης το μάθημα της Πληροφορικής με νέα σχολικά βιβλία, τα οποία θα είναι εφέτος διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και από το 2025-2026 θα διατίθενται και έγχαρτα. Ενισχύεται ακόμα ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός με την καθιέρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ατομικής συνεδρίας με εξειδικευμένο σύμβουλο. Τέλος, τα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζονται με δράσεις σχετικές με την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, την κοινωνική ευθύνη, την ψυχική υγεία, τη φιλοζωία, τον αθλητισμό κ.λπ.