Η πολιτική ωριμότητα ως πυξίδα 50 χρόνια μετά

Το ΠΑΣΟΚ σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 50 έτη πολιτικής και κοινωνικής διαδρομής. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πολιτικής του διαδρομής αναδείχθηκε ως το πολιτικό κίνημα που έκανε πράξη τα συσσωρευμένα λαϊκά αιτήματα, ασκώντας την πολιτική του αυτονόητου, όπως κάθε ορθόφρων δημοκράτης πολίτης το ορίζει.

Οδήγησε τη χώρα σε έναν αλματώδη κοινωνικό εκσυγχρονισμό, εκκινώντας από μια σημαντικά μειονεκτική θέση της χώρας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναμόρφωσε το οικογενειακό δίκαιο, θεσμοθέτησε την ισότητα, ανέτρεψε αναχρονιστικές ρυθμίσεις όπως η προίκα και η ποινικοποίηση της μοιχείας. Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση ενσωματώνοντας όλους όσοι βρέθηκαν με τους ηττημένους του Εμφυλίου επενδύοντας στην κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Ενώ αποφάσισε, παρά τις αντιστάσεις, να αναβαθμίσει την προβληματική δομή παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολλών, ιδρύοντας το ΕΣΥ.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στη σημαντική πρόκληση να σταθεί επάξια απέναντι στις προσδοκίες των κοινωνικών δυνάμεων που παραδοσιακά στάθηκαν δίπλα του. Αν και προχωράει σε μια πρώιμη χρονικά, πολιτικά και καταστατικά εκλογή ηγεσίας, παράλληλα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό ιδεολογικοπολιτικό περιβάλλον για τον επανασχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας. Οφείλει να επανατοποθετήσει το στίγμα του στον πολιτικό χάρτη και να ακούσει τα σύγχρονα λαϊκά αιτήματα του αυτονόητου.

Εάν λοιπόν κάτι είναι αυτονόητο σήμερα για την κοινωνική πλειοψηφία, είναι το αίτημα της αναβάθμισης της λειτουργίας του κράτους σε όλες του τις πτυχές. Τα Τέμπη, η επίθεση των χούλιγκαν στο κέντρο της Αθήνας, η αναποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών, η αδυναμία ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία που πλήττει τους πολίτες σε κάθε τους συναναστροφή με το Δημόσιο, η αδυναμία του συστήματος παιδείας να δημιουργήσει μέλλον ίσων ευκαιριών για τους νέους και τις νέες, η αποδόμηση της ισότιμης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η αδυναμία εύρεσης αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγασης και η ακρίβεια που αποτρέπει τη δυνατότητα αποταμίευσης και οικογενειακού προγραμματισμού, δημιουργούν πολίτες ευάλωτους απέναντι σε ένα κράτος ανεπαρκές και σε μια κρατική λειτουργία με διάσπαρτες εστίες υστέρησης και οπισθοδρόμησης.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ακούσει την εκκωφαντική σιωπή των πολιτών που θεωρούν την αδυναμία και την ανεπάρκεια του κράτους ως κανονικότητα, που διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην πολιτική και το πολιτικό προσωπικό. Για να δημιουργήσουμε ξανά κινηματικό έρεισμα στην κοινωνία οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα ενιαίο πλαίσιo με επιμέρους πολιτικές που θα δημιουργήσουν τομές στην κρατική λειτουργία και θα τη μετατρέψουν σε στήριγμα και όχι τροχοπέδη της ευημερίας των πολιτών.

Στα 50 του χρόνια το ΠΑΣΟΚ δίνει το βήμα στα μέλη και τους φίλους να επιλέξουν ποιο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν. Ας μην ψάχνουμε επικοινωνιακά μαγικά ραβδιά και αόριστες υποσχέσεις ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας θα μας εμπιστευτεί τυφλά. Ας μη δείξουμε επιπόλαιη ανυπομονησία και ας μην παρασυρθούμε από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, τυχοδιωκτισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία να θέσουμε ως υψηλά αξιολογικά κριτήρια, την πολιτική τοποθέτηση, το συνεκτικό και οργανωμένο αξιακό πλαίσιο, τη συνέπεια και το αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό, με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ώστε να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες της χώρας μας.

Η Μαρία Δαφέρμου είναι γραμματέας Τομέα Ισότητας και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ