Πρόβλημα όμως, εντοπίζεται και στα νοσοκομεία όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου. Προκύπτει άλλωστε, όπως εξηγεί, και από τις αυξανόμενες υπηρεσιακές αναφορές που υποβάλλουν γιατροί στις διοικήσεις του ΕΣΥ και κοινοποιούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), στο υπουργείο Υγείας αλλά και στην Ενωση, ακριβώς επειδή «νιώθουν ανασφαλείς λόγω των συνθηκών εργασίας.
Στέκεται ενδεικτικά στην αναφορά που έκανε γιατρός του νοσοκομείου Μολάων, στις 20 Αυγούστου. «Επρόκειτο για τη μοναδική καρδιολόγο, η οποία εφημέρευσε χωρίς παρουσία παθολόγου, χειρουργού ή γιατρού άλλης ειδικότητας. Μόνον το απόγευμα θα είχε τη συνδρομή ενός ορθοπεδικού». Την επομένη (δηλαδή, στις 21 Αυγούστου) έφτασε μία ακόμη καταγγελία από το Κέντρο Υγείας Μήλου. «Εκεί εξυπηρετούσε τους ασθενείς ένας μόνον γενικός γιατρός, χωρίς νοσηλευτή και χωρίς πλήρωμα ασθενοφόρου. Τόνιζε μάλιστα στην αναφορά του, πως εάν κριθεί αναγκαία η διακομιδή έκτακτου περιστατικού, το νοσοκομείο υποδοχής βρίσκεται σε μεγάλη θαλάσσια απόσταση»…
Τα κενά, όμως, γίνονται αισθητά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Οι πολύωρες αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής οφείλονται κατά κανόνα στις ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα αποτελέσματα κρίσιμων εξετάσεων για τη διάγνωση των περιστατικών».
Ο Π. Παπανικολάου, όμως, αφήνει για το τέλος ένα ακόμη στιγμιότυπο που «τσαλακώνει» την εικόνα του ΕΣΥ και εκτυλίχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας.
«Ηλικιωμένοι ασθενείς παρέμειναν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών επί 34 ώρες. Προσήλθαν στην εφημερία το βράδυ του Σαββάτου. Τα ΤΕΠ ολοκλήρωσαν την εφημερία την επομένη το πρωί. Ομως, εκείνοι παρέμειναν σε ράντζα εκεί έως τη Δευτέρα, όπου και βρέθηκε κρεβάτι για να νοσηλευθούν σε κλινική».