Ικανοποιημένες βγήκαν και η Αθήνα και η Λευκωσία από την παρουσία του Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κι είναι λογικό καθώς δόθηκε η ευκαιρία οι τρεις πλευρές να πουν αυτά που θέλουν και, τόσο η πλειοψηφία των ευρωπαίων υπουργών όσο κι ο Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισαν ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απαιτεί από την ΕΕ να μη λαμβάνει υπόψη της το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Σε ό,τι αφορά ειδικά το Κυπριακό, ο Φιντάν έκανε μια ξεκάθαρη απόπειρα να το αποσυνδέσει από τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς και από την Αθήνα και τη Λευκωσία να συναινέσουν σε αυτό. Από τις πληροφορίες για όσα διημείφθησαν στη σύνοδο, είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη του τοποθέτηση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μονάχα σε ευρωτουρκικά και περιφερειακά ζητήματα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Κωνσταντίνος Κόμπος, δίνοντας αμφότεροι έμφαση στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιμένοντας στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελαβαν δε και τη στήριξη των ομολόγων τους που έσπευσαν κι αυτοί να αναφέρουν στον Φιντάν τις θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, οριοθετώντας την ατζέντα και αναγκάζοντάς τον να απαντήσει.
Η «ειδική σχέση» και
η απάντηση Μπορέλ
Και απάντησε. Στη δεύτερη τοποθέτησή του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τη θέση που λέει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυριαρχικά ίσες οντότητες οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν. Κι άρα ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ακριβώς ευρωπαϊκό και δεν πρέπει να επηρεάσει τα ευρωτουρκικά. Κι αυτό γιατί – τόνισε – ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει η ένταξη στην ΕΕ. Ενώ ζήτησε, στο μεταξύ, την επανέναρξη του μηχανισμού διαλόγου που «πάγωσε» μαζί με την ενταξιακή της διαδικασία, την απελευθέρωση της μετακίνησης των τούρκων πολιτών στις χώρες της ζώνης Σένγκεν και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας. Για να το πούμε με απλά λόγια, περιέγραψε μια «ειδική σχέση» ΕΕ – Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως είναι η κατοχική δύναμη της Βόρειας Κύπρου. Η ευρωπαϊκή θέση, πάντως, έγινε αργότερα ακόμη πιο ξεκάθαρη κι από τον Μπορέλ που μετά τη σύνοδο δήλωσε, επί λέξει, πως «το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση μας είναι το Κυπριακό».
Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο
Ενα ακόμη «αγκαθάκι» που προέκυψε στη συζήτηση των υπουργών, πάντως, φαίνεται πως είχε να κάνει με το νέο χαρτοφυλάκιο Μεσογείου στο επόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων. Σύμφωνα με τους «Financial Times» ο Φιντάν διαφώνησε στην προοπτική να χειρίζεται το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μέρος της ευρωτουρκικής ατζέντας, αντί για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και θα ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Θυμίζω, άλλωστε, ότι ακούγεται πως ο πρώτος επίτροπος Μεσογείου μπορεί να είναι Κύπριος.
Κληρώνει για
τη νέα Κομισιόν
Μιας κι ανέφερα και τα ευρωπαϊκά, να σας πω ότι οι πληροφορίες από Βρυξέλλες λένε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου κληρώνει για τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν. Εκτός απροόπτου, εκείνη τη μέρα αναμένεται να παραδώσει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τη λίστα με τους νέους υποψήφιους επιτρόπους και το χαρτοφυλάκιο που προτείνει για τον καθέναν στις ευρωομάδες που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τις επιλογές της ή όχι. Το διαδικαστικό είναι γνωστό. Ο κάθε υποψήφιος επίτροπος θα πρέπει να εμφανιστεί στην επιτροπή της Ευρωβουλής που αντιστοιχεί στο χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί, για να περάσει ακρόαση από τους ευρωβουλευτές.
Μια μπαίνει,
μια φεύγει
Μια ορκωμοσία και μια διαγραφή είχε χθες το μενού του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή, όχι στο γαμήλιο γλέντι στα Χανιά. Η Πόπη Τσαπανίδου έδωσε τον όρκο της (θρησκευτικό) και ανήκει, πλέον, στην αγαπημένη οικογένεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν την άκουσα απολύτως βέβαιη ότι αυτό θα κρατήσει για πολύ. «Είπαμε πράγματα και στην ανακοίνωση, έχουμε να πούμε πολλά πράγματα και στη συνέχεια», απάντησε η ίδια όταν τη ρώτησαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες πώς σχολιάζει τις… ιαχές ότι «έφαγε» την έδρα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενώ, ερωτηθείσα αν φοβάται μήπως τη διαγράψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτή της την επιλογή, είπε με νόημα «θα δούμε τι θα γίνει». Οφείλω να πω, ωστόσο, ότι στην πρώτη του σχετική δήλωση ο νέος επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς, έσταξε μέλι, χαρακτηρίζοντάς την «άξιο στέλεχος». Προς το παρόν, η διαγραφή που ανακοινώθηκε χθες επίσημα ήταν αυτή της Αθηνάς Λινού, η οποία από εδώ και στο εξής θα προσμετράται στους 14 ανεξάρτητους βουλευτές. Κι ομολογώ ότι δεν θυμάμαι άλλη κοινοβουλευτική περίοδο με τόσο πολλούς ανέστιους από όλες τις πτέρυγες.
Γενέθλια
στο Ζάππειο
Εχουμε γιορτή τις επόμενες μέρες. Αυτή των 50ών γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ (σας συστήνω το σχετικό σημερινό μας αφιέρωμα). Η επίσημη εκδήλωση του κόμματος θα πραγματοποιηθεί ανήμερα, Τετάρτη, στο Ζάππειο, παρουσία δεκάδων ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι ο Γιώργος Παπανδρέου. Μετά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει και συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, με μεγάλη ορχήστρα, στην οποία θα συμμετέχει και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ταιριαστό.
Σε τόπο συμβολικό
Θα κάνουν κι οι υποψήφιοι πρόεδροι, φυσικά, τις δικές τους δηλώσεις και εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Η Αννα Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ομιλία και ανοιχτή συζήτηση με νέους στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» του ξενοδοχείου Athens Capital. Οχι τυχαία. Πρόκειται για το ξενοδοχείο (με άλλο όνομα τότε) στο οποίο παρουσιάστηκε τότε η διακήρυξη.