Η Βρετανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ – Πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες οι χώρες μετά από αυτήν την αντίδραση
Συνεχίζουν τα προβλήματα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα οργής στο εσωτερικό του Ισραήλ και με αυξανόμενη διπλωματική πίεση. Παρόλα αυτά εκείνος δείχνει ανυποχώρητος ως προς την απόφαση του να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, όπου εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, μισό εκατομμύριο κόσμου διαδήλωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (02/09) γενική απεργία με κύριο αίτημα να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων αδειών εξαγωγής στρατιωτικών ειδών στο Ισραήλ, επικαλούμενη τον «κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ εξέφρασαν «απογοήτευση» για την απόφαση.
Ποιες χώρες απαγόρευσαν ή περιόρισαν τις πωλήσεις όπλων
Βρετανία
Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Εξωτερικών, David Lammy, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο αναστέλλει 30 από τις 350 υφιστάμενες άδειες πώλησης όπλων. Επικαλέστηκε μια δίμηνη εσωτερική επανεξέταση που διαπίστωσε ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, δεν είχε εκπληρώσει το καθήκον του να διασφαλίσει την παράδοση προμηθειών απαραίτητων για την «επιβίωση του πληθυσμού της Γάζας».
Η απόφαση, η οποία επικρίθηκε από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ως ημίμετρο, δεν περιλαμβάνει εξαρτήματα βρετανικής κατασκευής για τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.
Ιταλία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ρώμη είχε αποφασίσει μετά τις 7 Οκτωβρίου -την ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα- να μην στείλει άλλα όπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχθηκε έκτοτε ότι οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί προηγουμένως τηρούνταν.
Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, αλλά συνεισφέρει λιγότερο από το 1% των συνολικών εισαγωγών όπλων του Ισραήλ, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική ερευνητική οργάνωση Action on Armed Violence, που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ισπανία
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, José Manuel Albares, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ισπανία δεν έχει πουλήσει όπλα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Τον Μάιο, η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει στα πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ να ελλιμενίζονται σε ισπανικά λιμάνια. Η Μαδρίτη υπήρξε μία από τις πιο επικριτικές φωνές της Ευρώπης σχετικά με την επίθεση στη Γάζα.
Καναδάς
Το κοινοβούλιο του Καναδά συμφώνησε τον Μάρτιο σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία να σταματήσει τις μελλοντικές στρατιωτικές πωλήσεις προς το Ισραήλ. Η υπουργός Εξωτερικών, Mélanie Joly, δήλωσε τότε στην εφημερίδα Toronto Star ότι οι αποστολές όπλων θα σταματήσουν: «Είναι ένα πραγματικό πράγμα», είπε.
Βέλγιο
Στο Βέλγιο, ένα ομοσπονδιακό κράτος, οι τοπικές αρχές έχουν περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Η βελγική κυβέρνηση έχει επίσης εκστρατεύσει για μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ολλανδία
Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τον Φεβρουάριο την κυβέρνηση να σταματήσει την προμήθεια εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F35 στο Ισραήλ λόγω του σαφούς κινδύνου σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ωστόσο, η απόφαση δεν κάλυπτε εξαρτήματα που αποστέλλονται σε κράτη όπως οι ΗΠΑ και τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραδοθούν στο Ισραήλ.
Καμία απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων
Από την άλλη πλευρά, κάποια κράτη συνεχίζουν να πωλούν όπλα στο Ισραήλ.
ΗΠΑ
Λόγω της διαμάχης σχετικά με τις πωλήσεις όπλων, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες δεν αποκαλύπτουν πλήρεις λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Ισραήλ, παρέχοντας περίπου το 69% των όπλων που προέρχονται από το εξωτερικό.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει επικρίνει τη συμπεριφορά του Ισραήλ, περιγράφοντας την εκστρατεία βομβαρδισμών του ως «αδιάκριτη», αλλά ο πρόεδρος έχει αρνηθεί να σταματήσει την πώληση αμερικανικών βομβών. Η κυβέρνηση ανέστειλε τον Μάιο τις αποστολές βαρέων βομβών που καταστρέφουν καταφύγια στο Ισραήλ, αλλά συνέχισε κάποιες παραδόσεις τον Ιούλιο.
Γερμανία
Περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ προέρχεται από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Οι πωλήσεις περιλαμβάνουν φορητά αντιαρματικά όπλα και σφαίρες για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα.
Το Βερολίνο θεωρεί την υποστήριξη προς το εβραϊκό κράτος ζήτημα Staatsräson, ή λόγου του κράτους, λόγω της ευθύνης του για το Ολοκαύτωμα.
Δανία
Η Δανία συνεισφέρει στο πρόγραμμα F35 και πολεμά μια δικαστική αίτηση από διάφορες ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επιδιώκει να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.
Πηγή: in.gr