«Μέχρι στιγμής είμαστε σε διψήφιο αριθμό γυναικών, όμως δεν έχω δει όλους τους πιθανούς υποψηφίους»
Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, και η ίδια βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των κρατών μελών, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της ισότητας των φύλων στην επόμενη Επιτροπή, δεδομένου του ότι τα κράτη μέλη δεν πρότειναν δύο ονόματα, μιας γυναίκας και ενός άντρα, όπως είχε ζητήσει.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» και πως δεν έχει ακόμα συναντήσει όλους τους προτεινόμενους υποψήφιους, αλλά πως συζητά με τους ηγέτες των κρατών μελών «τις διαφορετικές πιθανότητες». Τόνισε πως οι επιστολές με τις οποίες ζήτησε από τους ηγέτες δύο προτάσεις για χάρη της ισορροπίας των φύλων ήταν η σωστή ενέργεια, σημειώνοντας πως βάσει των αρχικών προθέσεων των ηγετών τα 25 κράτη μέλη που προτείνουν ονόματα (εκτός της Γερμανίας και της Εσθονίας) θα είχαν προτείνει τέσσερις γυναίκες και 21 άνδρες, ενώ τώρα ο αριθμός των γυναικών βρίσκεται σε διψήφιο αριθμό.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως με βάση τα ονόματα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των γυναικών (συμπεριλαμβανομένων της κ. Φον ντερ Λάιεν και της Εσθονής πρώην Πρωθυπουργού Κάγια Κάλας στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου) βρίσκεται στις 9 από τα 27 κράτη μέλη.
Στις δηλώσεις της η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως τα δύο κριτήρια για μια θέση στην Κομισιόν είναι οι ικανότητες και η επάρκεια, κάτι που παραπέμπει σε άτομα με πολιτική εμπειρία στην εκτελεστική εξουσία, καθώς και η ισορροπία, κάτι που καλύπτει όχι μόνο τη γεωγραφική και την πολιτική ισορροπία, αλλά και την ισορροπία μεταξύ των φύλων ώστε η Κομισιόν να αντιπροσωπεύει τους πολίτες της ΕΕ.
Όπως τόνισε, οι μισοί πολίτες της ΕΕ είναι γυναίκες, και για αυτό «όλη μου την πολιτική ζωή αγωνίζομαι ώστε οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε θέσεις λήψης αποφάσεων και θέσεις ηγεσίας» και πως «η εμπειρία μου είναι πως αν δεν το ζητήσεις δεν θα πάρεις».
Η επόμενη Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εκτός απροόπτου στις αρχές Νοεμβρίου, αφού η κ. Φον ντερ Λάιεν ολοκληρώσει την επιλογή των μελών του κολεγίου στη βάση των εισηγήσεων των αρχηγών των κρατών μελών και αναθέσει χαρτοφυλάκια. Εκτός από την περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου έχει ενώπιον της δύο ονόματα (ενός άντρα και μιας γυναίκας), η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν αποκλείεται να ζητήσει νέα ονόματα από ορισμένες χώρες.
Στη συνέχεια, αφού η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοινώσει την τελική λίστα, οι υποψήφιοι Επίτροποι θα πρέπει να περάσουν ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού η Ολομέλεια ψηφίσει για έγκριση του συνόλου του σώματος εντός Οκτωβρίου. Στο παρελθόν το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει υποψήφιους Επιτρόπους, οδηγώντας σε κατάθεση νέων ονομάτων. Ωστόσο πληροφορίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στη διαδικασία που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα η τελική έγκριση των Επιτρόπων να γίνει τον Νοέμβριο και η νέα Επιτροπή να αναλάβει τον Δεκέμβριο.
Το πρώτο κριτήριο για διορισμό στην Κομισιόν, ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, είναι οι ικανότητες καθώς «ζούμε σε δύσκολους καιρούς» και «έχουμε μια βαριά ευθύνη να ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε αχαρτογράφητα νερά». Επάρκεια σε ικανότητες, σημείωσε, «σημαίνει πολιτική εμπειρία υψηλού επιπέδου, εμπειρία σε εκτελεστικές θέσεις, πρώην πρωθυπουργούς ή πρώην υπουργούς ή αναπληρωτές υπουργούς, ή τουλάχιστον προχωρημένη διπλωματική εμπειρία ή εργασία σε υψηλό επίπεδο σε θεσμούς της ΕΕ».
Το δεύτερο κριτήριο, συνέχισε, είναι η ισορροπία, σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ καθαροί για τη γεωγραφική ισορροπία» και «την ισορροπία των χαρτοφυλακίων σε διαφορετικές περιοχές», καθώς και η ισορροπία μεταξύ διαφορετικών πολιτικών ομάδων. Για αυτό, τόνισε, «θα πρέπει να είμαστε επίσης ισορροπημένοι όσον αφορά την ποικιλομορφία».
«Αν δεν έστελνα την επιστολή αυτή, δεν θα υπήρχε ο τρόπος να δούμε το θέμα» της ίσης εκπροσώπησης σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο δρόμο ο οποίος δεν αλλάζει όμως την αποφασιστικότητα της.
Σημειώνοντας πως βάσει των αρχικών ονομάτων η εκπροσώπηση των φύλων θα ήταν πολύ χαμηλότερη αν δεν είχε ζητηθεί από τα κράτη μέλη να προτείνουν από έναν άντρα και μια γυναίκα.
«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής είμαστε σε διψήφιο αριθμό γυναικών, όμως δεν έχω δει όλους τους πιθανούς υποψηφίους» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Έχω συζητήσεις με όλους τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων για διαφορετικά ονόματα και πιθανότητες» συνέχισε, προσθέτοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένες διαδικασίες η θέση ενός ηγέτη είναι δύσκολη καθώς η πρόταση προκύπτει μέσω για παράδειγμα μιας διαδικασίας στο κοινοβούλιο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως κάποιες φορές ο άντρας υποψήφιος είναι ο πιο κατάλληλος και κάποιες φορές η γυναίκα υποψήφια είναι η πιο κατάλληλη, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις που γυναίκα που επρόκειτο να προταθεί άλλαξε η ίδια γνώμη πριν την ανακοίνωση του ονόματος της.
Τόνισε πάντως πως και οι τρεις θεσμοί της ΕΕ έχουν ευθύνη στον σχηματισμό του Κολεγίου των Επιτρόπων, με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να προτείνουν τα ονόματα, την ίδια την Πρόεδρο να έχει την αρμοδιότητα για τα χαρτοφυλάκια, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι αρμόδιο για την τελική έγκριση.
Πηγή: ΚΥΠΕ