Λίγες μόλις μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και η εικόνα που παρουσιάζουν είναι δραματική.
Κακοσυντηρημένα, παλιά κτίρια ακόμα και κοντέινερ για αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν στο νέο σχολικό έτος που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου.
Στο 21ο νηπιαγωγείο Βόλου, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό μαγαζί, το προαύλιο είναι επικίνδυνο, αφιλόξενο και υγειονομικά ακατάλληλο όπως γράφει μια μητέρα δίπλα στις σοκαριστικές φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Αποκαρδιωτικές σκηνές από σχολεία και στο κέντρο της Αθήνας, στο Αιγάλεω αλλά και στη Φιλαδέλφεια, όπου το 2ο δημοτικό σχολείο πλημμύρισε μόλις λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω συγκλονίζει με ένα βίντεο που δημιούργησε για να αναδείξει τα προβλήματα στα σεισμόπληκτα εδώ και χρόνια σχολεία της περιοχής.
SOS εκπέμπει και το 15ο Λύκειο Αθηνών, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική στα περισσότερα σχολεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Την ίδια ώρα αντί να μειώνονται, αυξάνονται τα κοντέινερ για να στεγάσουν περισσότερα σχολεία. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 5ο και 6ο δημοτικό σχολείο Ζωγράφου, όπου από πέρυσι οι μισοί μαθητές μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία, καθώς το μισό κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμούς, όμως ακόμη δεν έχει επισκευαστεί.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές καταγγελίες για την ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων της χώρας.
Την ίδια ώρα οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το θέμα της ασφάλειας των μαθητών.
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών
Στο μεταξύ, περισσότερο από 200 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν φέτος, είτε εξαιτίας μικρού αριθμού μαθητών ή μηδενικών εγγραφών, ενώ σε πάρα πολλά σχολεία της Αττικής αναμένονται καταργήσεις τμημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα δημοτικού σχολείου στην Καισαριανή, με σύμπτυξη τμήματος, στο οποίο υπάρχουν 9 παιδιά με διαγνώσεις (ότι χρειάζονται παράλληλη στήριξη ή τάξεις ένταξης κλπ), και άλλα δύο περιμένουν διάγνωση. Αντίστοιχες καταγγελίες αφορούν δημοτικά σχολεία στου Ζωγράφου, τον Βύρωνα, σε τουλάχιστον 6 σχολεία του Δήμου Αθηναίων, στο Χαϊδάρι, το Ίλιον, το Περιστέρι, την Πετρούπολη, την Ανατολική Αττική (27 τμήματα), την Ελευσίαν και τη Μγούλα (τουλάχιστον σε 4 σχολεία).
Με αίτημα την άρση συγχωνεύσεων τμημάτων δεκάδες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου.