Θεραπεία κατ’ οίκον σε καρκινοπαθή στην Αλεξανδρούπολη

Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του υπουργείου Υγείας που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη χορήγηση κατ’ οίκον θεραπείας σε ογκολογική ασθενή στην Αλεξανδρούπολη, με την υποστήριξη του διευθυντή Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Κυριάκου Αμαραντίδη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, γιατρός και νοσηλεύτρια με συνδρομή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό έφτασαν στο σπίτι της ασθενούς. Εκεί της χορηγήθηκε η θεραπεία, ενώ η διαδικασία διήρκεσε μία ώρα.

«Οι θεραπείες στο σπίτι απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς που βιολογικοί και ανοσολογικοί παράγοντες καθορίζουν την ασφαλή χορήγησή τους εκτός νοσοκομείου. Είμαστε σε αξιολόγηση και άλλων ασθενών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν και οι ίδιοι». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Αμαραντίδης.

Συμπλήρωσε δε πως στόχος είναι η συνέχιση του προγράμματος και η γεωγραφική του επέκταση στο επόμενο διάστημα. Εντούτοις, η αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων ασθενών προϋποθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον ιατρικό, προκειμένου να εξασφαλίζεται και η ομαλή ροή του καθορισμένου προγράμματος παροχής θεραπειών (χημειοθεραπείες) ογκολογικών ασθενών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΓΠΝΑ) Ευάγγελος Ρούφος, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε την ημέρα έναρξης του προγράμματος «Οίκοθεν» ως «μια μεγάλη μέρα για όλους στο ΓΠΝΑ». Εξέφρασε μάλιστα ευχαριστίες προς τον «διευθυντή Παθολογικής Ογκολογίας κλάδου Ιατρών ΕΣΥ, κ. Κυριάκο Αμαραντίδη, και στην κυρία Αναστασία Γεωργιάδου, ΠΕ νοσηλεύτρια, που με την προσπάθειά τους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της πρώτης χορήγησης κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενή. Η γεωγραφική αλλά και η θεματική επέκταση του προγράμματος “Οίκοθεν” αποτελεί τον επόμενο στόχο μας».

Σημειώνεται πως στις αρχές του καλοκαιριού το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών «Οίκοθεν» ξεκίνησε τη λειτουργία του και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά. Ειδικότερα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου έλαβαν τη θεραπεία τους στο σπίτι τους οι δύο πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς.

Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου είχε αναφερθεί πως ο κ. Πέτρος, ασθενής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Μεταξά, ήταν ο πρώτος ασθενής που έλαβε τη θεραπεία του στο σπίτι. Οπως περιέγραψε ο ίδιος, με τη λήψη της θεραπείας κατ’ οίκον γλίτωσε μια ολόκληρη μέρα ταλαιπωρίας, καθώς χρειαζόταν 3 ώρες μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ απαιτούνταν και επιπλέον ώρες αναμονής στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβει μια θεραπεία συνολικής διαρκείας 10-15 λεπτών.

Επίσης, η κυρία Σοφία, ασθενής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Μεταξά, ήταν η δεύτερη ασθενής που έλαβε τη θεραπεία της στο σπίτι.