Αυξημένη θνησιμότητα, μειωμένη γονιμότητα, υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της επικράτειας και μεγάλες δημογραφικές ανισότητες είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε 25 χρόνια, στην περίπτωση που η μετανάστευση είναι μηδενική και το φυσικό ισοζύγιο αρνητικό, το δημογραφικό… αδιέξοδο, μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η χώρα μας, θα είναι μεγάλο.
Εδώ και χρόνια, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «ωρολογιακή βόμβα» πάνω στην οποία κάθεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Εντός των ελληνικών συνόρων, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 80 ετών αυξήθηκε κατά 132% ενώ αντίθετα ο αριθμός των παιδιών κάτω των 10 ετών μειώθηκε κατά 18%. Την επόμενη 20ετία δε, οι νέοι 15 – 19 ετών, που θα εισέλθουν στη Δευτεροβάθμια και Ανώτατη Εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 23%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), σημαντικές αλλαγές χαρακτηρίζουν τη γονιμότητα των γενεών στη χώρα μας καθώς ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1930 έκαναν κατά μέσο όρο 2,25 παιδιά στα 28 τους, οι κόρες τους που γεννήθηκαν γύρω από το 1960 1,9 στα 26 τους και οι εγγονές των πρώτων θα κάνουν λίγο λιγότερα από 1,5 παιδιά στα 32 τους. Η μείωση των παιδιών που έκαναν οι διαδοχικές μετά το 1930 γενεές οδήγησε αναπόφευκτα μετά το 1980 και στη σημαντική μείωση των γεννήσεων, αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου.
Οι αλλαγές αυτές δεν συνοδεύτηκαν στην Ελλάδα, όπως σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από πολιτικές στήριξης της οικογένειας και του παιδιού. Τίθεται επομένως το ερώτημα αν είναι δυνατόν οι νεότερες γενεές να αυξήσουν προοδευτικά τον αριθμό των παιδιών τους, και αν ναι, πού πρέπει να στοχεύουν τα όποια μέτρα ληφθούν
Επομένως, ο συνδυασμός παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την απόκτηση παιδιών και ταυτόχρονα θα περιορίσουν τις αμέσως επόμενες δεκαετίες την αύξηση των θανάτων, επιβραδύνοντας την ίδια στιγμή σημαντικά τη μετανάστευση των νέων και ενσωματώνοντας νέους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα, είναι μονόδρομος.
Με σκοπό, πάντως, να αναχαιτιστεί ο δημογραφικός… θάνατος της χώρας, η κυβέρνηση εδώ και μήνες εξετάζει μέτρα, επικεντρώνοντας, μάλιστα, στις οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά. Υπενθυμίζεται πως η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό, το οποίο είχε αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε άμεση συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά του έχουν δείξει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν τα μέτρα. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν από μερικούς μήνες σε συνέδριο για το δημογραφικό τόνιζε πως η προσοχή της Πολιτείας θα πρέπει να εστιάσει στις οικογένειες που ήδη έχουν παιδιά και ιδιαίτερα σε αυτές με ένα παιδί. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πας από το πρώτο στο δεύτερο παιδί», είχε σημειώσει.