Εξαπλώνονται οι πυρήνεςτου ISIS

H τρομοκρατία εξακολουθεί να συνιστά διεθνώς πηγή ανησυχίας και το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις σημαντικές προσπάθειες για την αποδυνάμωσή του, δείχνει μια ανησυχητική ικανότητα προσαρμογής και συνέχισης των δραστηριοτήτων του. Οπως υπογραμμίζει στο Eurasia Review η Ντάλια Αλ-Ακίντι, διευθύντρια του American Center for Counter Extremism, αυτή η απειλή εκτείνεται πέρα από τη Μέση Ανατολή και αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια κοινότητα.

Η CIA τον περασμένο μήνα κατάφερε να σταματήσει σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Κοέν, ύποπτοι που συνδέονται με το ISIS σχεδίαζαν να προκαλέσουν «δεκάδες χιλιάδες» θύματα. Το σχέδιο είχε προχωρήσει και θα μπορούσε η εφαρμογή του να οδηγήσει σε ένα φρικτό συμβάν με μαζικές απώλειες. Τελικά οι αυστριακές αρχές, με τις πληροφορίες από τη CIA κατάφεραν να συλλάβουν τους υπόπτους και να αποτρέψουν μια τραγωδία.

Αυτή όμως δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση αφού από την αρχή της φετινής χρονιάς, το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλαπλές επιθέσεις στην Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία, με δορυφόρους του να εμπλέκονται επίσης σε βίαια επεισόδια στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι η τρομοκρατική ομάδα ήταν υπεύθυνη για 153 επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία το πρώτο εξάμηνο του 2024, υποδεικνύοντας ότι οι βίαιες δραστηριότητες της ομάδας δεν έχουν τελειώσει.

Οπως επισημαίνει η αρθρογράφος, ο κίνδυνος επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Παρακλάδι του ISIS στο Χορασάν πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο εντός του Αφγανιστάν όσο και εκτός των συνόρων του. Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κερμάν του Ιράν, στις 3 Ιανουαρίου και στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου, αναδεικνύουν την παγκόσμια εμβέλεια της εξτρεμιστικής ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους.

Τον περασμένο μήνα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ, διατύπωσε αυτές τις ανησυχίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η απειλή από το ΙSIS εξαπλώνεται επίσης σε ολόκληρη την Αφρική, όπου η αστάθεια και οι αδύναμες κυβερνήσεις διευκολύνουν τη δράση των τρομοκρατικών ομάδων. Περιοχές όπως το Σαχέλ και η Δυτική, η Κεντρική και η Νότια Αφρική γίνονται πιο ασταθείς, αφήνοντας περιθώρια για δράση σε οργανώσεις που συνεργάζονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα.