Εντός – εκτός

«Τι θα συμβεί αν διεξαχθούν εκλογές και τις κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης», ρώτησαν την Ολγα Γεροβασίλη χθες και εκείνη απάντησε πως «ο καθένας θα μετρήσει τη θέση του απέναντι σε αυτό», ενώ, ερωτηθείσα, ακολούθως, για το αν η ίδια θα συνεχίσει να είναι μέλος του κόμματος, η βουλευτής απάντησε πως «δεν το γνωρίζει», «θα δει», «αναλόγως τι κόμμα θα είναι αυτό», και πως «δεν ξέρει αν θα έχουν θέση σε ένα τέτοιο κόμμα». Το λες και τελεσίγραφο, με μπόλικη δόση αοριστίας.

Λάδι

Μια ερώτηση που δέχθηκε χθες για την άρνηση της κυβέρνησης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο λάδι, οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να παραθέσει τους λόγους. Και κάπου εκεί σχεδόν «γλίστρησε», θα έλεγε κανείς, στο να αναφερθεί σε «σοβαρές» και «μη σοβαρές κυβερνήσεις» που έχουν υπάρξει στη χώρα, «οι οποίες μας χρέωσαν πολλά δισεκατομμύρια». Φαντάζομαι ως «μη σοβαρές» να «φωτογράφιζε» μόνο κυβερνήσεις άλλων κομμάτων. Γιατί όλοι θυμόμαστε και μία γαλάζια κυβέρνηση που δεν τα πήγε και τόσο καλά με τα «νούμερα».

Κείμενο

Απαντες εκ των πασοκικών φυλών παραδέχονται ότι η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο ήταν η πιο συναισθηματική, ιδιαίτερα κατά την έναρξη, όταν, αναπαριστώντας την εμβληματική κίνηση του Ανδρέα, σήκωσε ψηλά με το δεξί του χέρι την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. «Σε όλους μας γνώριμη η σκηνή: σηκώνει το χέρι ψηλά, κρατά ένα κείμενο, ένα κείμενο βγαλμένο από ιστορικές εμπειρίες», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν παρέλειψε να απαγγείλει και στίχους του τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ. Για λόγους ευνόητους.

Λόγια

«Δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα», έγραψε χθες στην πλατφόρμα Χ ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για το νέο μακελειό σε σχολείο της Τζόρτζια – το 45ο συμβάν με πυροβολισμούς για το 2024 σε εκπαιδευτικούς χώρους – με τέσσερις νεκρούς και δράστη έναν 14χρονο μαθητή. Το βίντεο που συνόδευε την ανάρτησή του, με μια σχετική ομιλία της Κάμαλα Χάρις, αποκάλυπτε ότι ο Ομπάμα επαναλάμβανε ουσιαστικά λόγια δικά της, σε μια ακόμη προσπάθεια να τη στηρίξει ενόψει Νοεμβρίου.