«Εγώ δεν κάηκα, αλλά έχει καεί η ψυχή μου»

Συγκλόνισε και συγκίνησε βαθιά χθες με την κατάθεσή της η Μαρία Διονυσιώτη, η μητέρα της Μαργαρίτας που κάηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μαζί με το έξι μηνών αβάπτιστο βρέφος της. Η μαυροφορεμένη γυναίκα στάθηκε απέναντι στους δικαστές και με κάθε της λέξη ράγιζε καρδιές: «Εγώ δεν κάηκα, αλλά έχει καεί η ψυχή μου. Θα ζω με αυτή την καύτρα μέχρι να κλείσω τα μάτια μου… Ο μπέμπης μας, αν ζούσε σήμερα, θα πήγαινε σχολείο. Εμείς δεν ζούμε, απλά υπάρχουμε. Εμείς και ο Ανδρέας (σ.σ. ο σύζυγος της Μαργαρίτας, αξιωματικός της Πυροσβεστικής) είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε» κατέθεσε η μάρτυρας με μάτια δακρυσμένα, ενώ και η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Εφετείου, όπως μαρτυρούσε η σιωπή, ήταν έντονα φορτισμένη.

Η εγκατάλειψη

Η γυναίκα στην κατάθεσή της δεν μίλησε μόνο για τον γολγοθά της οικογένειάς της, αλλά και για την εγκατάλειψη εκείνες τις κρίσιμες ώρες από τους υπευθύνους. Και πρόσθεσε πως όταν έμαθαν ότι η κόρη τους και ο εγγονός τους ήταν ζωντανοί, ένας φίλος τους ενημέρωσε το Λιμεναρχείο  της Ραφήνας και τη δεύτερη φορά που πήγε του είπαν πως ήταν ενήμεροι για τους ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά οι βάρκες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν γιατί είχε πολλά βράχια.

Και πρόσθεσε πως όταν η κόρη της μπήκε στο ασθενοφόρο, ζήτησε από τους διασώστες να υπαγορεύσει ένα γράμμα εκφράζοντας την αγάπη της στον σύζυγό της και τους γονείς της.

Η μητέρα της Μαργαρίτας είπε ακόμα ότι η κόρη της και τόσοι άνθρωποι έφυγαν μαρτυρικά. «Αν είχε εγκαίρως το Λιμεναρχείο στείλει βάρκες, ο μπέμπης μας θα τα είχε καταφέρει. Αλλά κανένας δεν έκανε τη δουλειά του. Μας εγκατέλειψαν, μας άφησαν στην τύχη μας» τόνισε.

Ανυπεράσπιστοι

Νωρίτερα στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο Χαράλαμπος Διονυσιώτης, ο οποίος, αφού περιέγραψε τα όσα είδε στην παραλία, όπου και κατάφερε να εντοπίσει τελικά μαζί με τον γαμπρό του την κόρη του και τον εγγονό του, ανέφερε: «Κάνεις από εσάς δε πρόκειται να κατανοήσει αυτό που έζησα. Ημασταν ανυπεράσπιστοι, μας άφησαν να καούμε. Ούτε η Πυροσβεστική ούτε το Λιμενικό ούτε η Αστυνομία βάλανε ένα χέρι βοήθειας. Δεν υπήρχε τίποτα, κανείς και οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι κατηγορούμενοι. Αν τους είχαν εκτρέψει αντίθετα προς τον Μαραθώνα θα είχαμε λιγότερους νεκρούς. Δεν υπήρχε ενημέρωση, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης».

Χθες κατέθεσε επίσης ο Εμμανουήλ Τσαλιαγκός, υπάλληλος στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας, ο οποίος είδε πρώτος τον καπνό και ειδοποίησε δήμο και Πυροσβεστική και ενημέρωσε πως θα χρειαστούν εναέρια μέσα γιατί η φωτιά ήταν μεγάλη. Πρόσθεσε δε ότι ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός και τα Καναντέρ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη.