Εικόνα πρώτη: στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Σεπτεμβρίου του 2023, στο αίθριο του Ελληνικού Κόσμου και στα δημοσιογραφικά γραφεία, οι διαπιστευμένοι ρεπόρτερ καναλιών, εντύπων και ιστοσελίδων ακτινογραφούν τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.
Το όνομα Παύλος Πολάκης λέει πολλά σε πολλούς. Από την άλλη η τότε ομάδα των 6 συν 6 δίνει τη δική της μάχη μέσω της Εφης Αχτσιόγλου. Η Ομπρέλα ή ένα μέρος της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και η υπογραφή του Σφακιανού για πολλούς ερμηνεύεται όχι με κριτήριο την ξαφνική αγάπη προς τον 35άρη ομογενή αλλά περισσότερο ως απάντηση στις έτερες δύο ομάδες που παραδοσιακά δεν είχαν καλή χημεία με τον πληθωρικό βουλευτή Χανίων και τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο Πολάκης έβλεπε ως εμπόδιο τους προαναφερόμενους σε έναν εκρηκτικό και ευρύ ΣΥΡΙΖΑ.
Εικόνα δεύτερη: ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, για τα προσεκτικά μάτια των δημοσιογράφων, είναι η σκιά του Κασσελάκη, βήμα βήμα προς την προεδρία του κόμματος. Από τα μαζέματα «to know as better» του φερέλπιδος νέου πολιτικού σε ταράτσες – μπαρ στο Μοναστηράκι με εργαζόμενους του Τύπου μέχρι την τελική μάχη για τα κλειδιά της Κουμουνδούρου.
Εκείνο το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2023 ο Καπνισάκης πάει πάνω – κάτω στην οδό Στουρνάρη. Εκεί, σε γραφείο όπου φιλοξενήθηκε ο Κασσελάκης, είχε στηθεί το στρατηγείο του προσωρινά και με τη βοήθεια του υποστηρικτή του και στελέχους Νικόδημου Μάινα Κίνυουα. Ο Καπνισάκης – με στενούς και παλιούς δεσμούς με τον Κασσελάκη – μιλάει στο κινητό ασταμάτητα και εμφανώς ενθουσιασμένος. Είναι το βράδυ που ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει την πρωτιά στον Ελληνα εξ Αμερικής.
ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ: κάπως έτσι σχηματίζεται ένα νέο τρίγωνο πολιτικής και συμμαχίας: Κασσελάκης – Καπνισάκης – Πολάκης. Κι αν οι δύο πρώτοι εξηγήθηκε παραπάνω πώς συνδέονται, έχει σημασία πώς συνδέονται και οι δύο από το τέλος. Ο Καπνισάκης με τον Πολάκη δηλαδή. Η δική τους χημεία σφυρηλατήθηκε στον περίφημο Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Πολάκης ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς των πολιτικών αντιπάλων και συχνά τις δημοσιοποιούσε υπό τα ψηφιακά χειροκροτήματα του κοινού του στο fb. Σε ένα τόσο μπαρουτοκαπνισμένο περιβάλλον, φτιάχνονται στενοί δεσμοί και ο Πολάκης με τον Καπνισάκη συνδέθηκαν και φιλικά και όπως λένε οι γνωρίζοντες.
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΡΗΞΗ. Τα υπόλοιπα είναι επίσης γνωστά. Ο Κασσελάκης έγινε πρόεδρος με διευθυντή του γραφείου του τον Καπνισάκη. Τα κύματα διασπάσεων έφεραν τον Πολάκη σε κεντρική θέση στην πολεμική της Κουμουνδούρου – είναι μέχρι τον Απρίλη του 2023 και συντονιστής ΕΠΕΚΕ – ενοποιώντας τη βάση του νέου αρχηγού και του Σφακιανού. Για πολλούς και για ένα μεγάλο διάστημα τα δύο ακροατήρια είναι ένα και για μεγάλο διάστημα μετά την εκλογή Κασσελάκη και την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας των 6 συν 6 ξιφουλκούν ενιαία κατά των «αποστατών» ζητώντας τις έδρες πίσω. Πολάκης και Κασσελάκης κινούνται μαζί, αν και οι πιο καχύποπτοι απλώς περιμένουν πότε η σχέση θα διαρραγεί με ευθύνη του πρώτου και της γνωστής του σχέσης με τα κοινωνικά δίκτυα.
Τελικώς η (μερική) ρήξη έρχεται από μια συμπεριφορά του Πολάκη μέσα στη Βουλή και μια στάση του κατά μιας συνεργάτιδάς του Αδωνη Γεωργιάδη. Διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ενώ ήδη έχει αρχίσει να βάζει ζητήματα για την ηγεσία, με αποκορύφωμα όλο το τελευταίο διάστημα που και δημοσίως έχει αμφισβητήσει την κασσελακική προεδρία.
Ο «ΑΨΥΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ. Σήμερα που μιλάμε, όλες οι πληροφορίες τον φέρουν να κάνει μομφή στην ΚΕ του κόμματος κατά Κασσελάκη, ενώ και η πρόσφατη επανένταξή του στην ΚΟ αντιμετωπίστηκε από τον Σφακιανό με δήλωσή του στη Βουλή, ως επιπρόσθετη αφορμή πολέμου με την κασσελακική πλευρά. Παράλληλα με τη δική του πολεμική κατά της Αθηνάς Λινού για πόρους που έλαβε το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο Prolepsis από ιδιώτες, από ιδρύματα και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και που τελικά κρίθηκε από το κόμμα αιτία για διαγραφή τελικά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ της γνωστής καθηγήτριας Επιδημιολογίας. Η επανένταξη Πολάκη στην ΚΟ για πολλούς διαβάζεται ως επιχείρηση ισορροπιών στο ναρκοπέδιο του κόμματος.
Προφανώς ο Καπνισάκης ήταν εξ αυτών που ήθελαν τον Σφακιανό πίσω και ειδικά σε τούτη τη συγκυρία. Ο διευθυντής του γραφείου του Κασσελάκη εξάλλου διατηρεί τους διαύλους με την πολακική πλευρά ενώ συχνά έχει τον ρόλο απορρόφησης κρίσεων και γεφυρώματος αντιθέσεων.
Βεβαίως το γυαλί Κασσελάκη – Πολάκη έχει διαρραγεί και μένει να διαφανεί τι είδους πόλεμο έχει αποφασίσει για σήμερα στην ΚΕ ο Πολάκης σε συνάρτηση με το γεγονός πως παράλληλα έχει αθροιστεί μια εσωτερική αντιπολίτευση στον Κασσελάκη με πυρήνα τους 87. Ο Κασσελάκης ξέρει πως μια ενδεχόμενη προσφυγή στην κάλπη θα έχει ως πολύτιμο ρυθμιστή τον Σφακιανό και το θυμωμένο κοινό του. Για πολλούς, αυτό εξηγεί και τη διαγραφή Λινού, και την επανένταξη Πολάκη στην ΚΟ και το παιχνίδι με τη «συμπροεδρία» του Νίκου Παππά μετά την ανάληψη του δεύτερου της θέσης του προέδρου της ΚΟ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.