Η σχολική λίστα μπορεί υπό συνθήκες να γίνει ιδιαιτέρως μακρά και δυσβάστακτη οικονομικά – δεν εξαντλείται στη γραφική ύλη και στα αναλώσιμα, αφού σχεδόν πάντα περιλαμβάνει και άλλα είδη, όπως σχολικά βοηθήματα, είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, ξενόγλωσσα βιβλία, φόρμες γυμναστικής και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα ή ακόμα και δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του μαθητή». «Το υπουργείο Ανάπτυξης για άλλη μια φορά ακολούθησε την πεπατημένη. Στο “Καλάθι” υπάρχουν 11 προϊόντα, όταν ο μαθητής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πάρει από τον δάσκαλό του μία λίστα με περίπου 30-40 προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης και απαραίτητα για να ξεκινήσει και να προχωρήσει την πορεία του. Τα χαρτόνια κανσόν, για παράδειγμα, από τα οποία ο κάθε μαθητής χρειάζεται πέντε χρώματα, δεν υπάρχουν στο “Καλάθι”. Τα ντοσιέ, οι φάκελοι με το κουμπί, τα είδη ζωγραφικής και εικαστικών, τα είδη ιχνογραφίας, οι νερομπογιές, οι ακουαρέλες, τα ξυλάκια αρίθμησης, οι κόλλες, η διορθωτική ταινία ή υγρό, τα ψαλιδάκια με στρογγυλή μύτη δεν υπάρχουν. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται ξενόγλωσσα βιβλία και σχολικά βοηθήματα. Δεν υπάρχουν μια σειρά προϊόντα που και αυτά είναι υποχρεωτικά. Δεν συζητάμε, βέβαια, για τις φόρμες ή τα παπούτσια γυμναστικής, όπου αν το παιδί δεν τα διαθέτει ο δάσκαλος δεν το αφήνει να συμμετέχει στο μάθημα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος.
Σπεύδει, δε, να προσθέσει ότι το «Καλάθι», όπως είναι σχεδιασμένο, καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των παιδιών του δημοτικού, αφού «δεν υπάρχουν μέσα προϊόντα του γυμνασίου και του λυκείου». Κατά τον ίδιο, η λύση σε αυτή την… αβλεψία θα μπορούσε να δοθεί αν είχε υπάρξει η υποτυπώδης συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας. «Αν είχε προηγηθεί συνεννόηση, θα μπορούσε να καταρτιστεί μια λίστα με προϊόντα τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών όλων των βαθμίδων – και φυσικά τα απαραίτητα είδη να είναι διαθέσιμα σε όλες οι αλυσίδες και τα καταστήματα που συμμετέχουν στο μέτρο».
Από την πλευρά της, η Αμαλία Γακοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, επιβεβαιώνει την απουσία ειδών πρώτης ανάγκης από το «Καλάθι του μαθητή»: «Υπάρχουν προϊόντα που δεν έχει προβλεφθεί να περιλαμβάνονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που ναι μεν εμπεριέχονται, αλλά ήταν ούτως ή άλλως σε προσφορά στα καταστήματα και τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα υπήρχαν και πιο οικονομικά σχολικά είδη, όπως υπήρχαν πάντοτε και τα πιο ακριβά. Εμείς οι γονείς σε κάθε περίπτωση ήμασταν αναγκασμένοι να αναζητούμε τις προσφορές που ήδη υπήρχαν».
Σύμφωνα με το ΔΣ της Ομοσπονδίας, το «Καλάθι του μαθητή» στην ουσία κάνει αυτό που έκαναν και τα υπόλοιπα «καλάθια» και τα pass: «νομιμοποιεί τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές». Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η μέση ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στα διογκούμενα έξοδα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες και στην ψυχολογία των παιδιών, ειδικά όταν βλέπουν γύρω τους έναν τεράστιο πλούτο που τα ίδια και οι οικογένειές τους δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν. Προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο, συνεχίζουν από τα μέλη της, ζητείται η κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, η χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών για αγορά αναλώσιμων, γραφικής ύλης, υλικών χειροτεχνίας, μαρκαδόρων κ.ο.κ., προκειμένου όλα τα σχολεία της επικράτειας να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα είδη για να ασκήσουν οι εκπαιδευτικοί το παιδαγωγικό τους έργο, χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς.
Και επειδή πολλές φορές οι γονείς διαμαρτύρονται για τις μακρύτατες λίστες που δίνουν τα σχολεία για τα «πολεμοφόδια» που θα χρειαστούν οι μαθητές, ο Απόστολος Ραυτόπουλος εξηγεί πως η λύση συνηθέστερα έρχεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς: «Η συντριπτική πλειονότητα των δασκάλων και των καθηγητών έχουν ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνουν ότι με την ακρίβεια οι γονείς τα βγάζουν δύσκολα πέρα και προσπαθούν να μικρύνουν τη λίστα, δίνοντας μία με τα απολύτως απαραίτητα». «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο δάσκαλος που ζητάει πολλά πράγματα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει ουσιαστικά να διδάξει τα παιδιά. Ενας παιδαγωγός που θα βάλει ένα μολύβι και ένα τετράδιο, άντε και έναν μαρκαδόρο και ένα μπλοκ, δεν θα εμπνεύσει πολύ τα παιδιά μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Ειδών Χαρτοπωλείου Παναγιώτης Γεωργούντζος.