Τον εκλογικό νόμο
«Σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία. Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε το 2023, θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα αξίζει και πάλι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού; Η απάντησή μου είναι θετική».
Τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μία κατάσταση πολιτικής αφασίας».
Το ΠΑΣΟΚ
«Δύναμη, υποτίθεται, προοδευτική και εκσυγχρονιστική, καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιήσαμε τους πρώτους 12 μήνες: τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον δικαστικό χάρτη, μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Το “όχι σε όλα” δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα».
Την Προεδρία της Δηµοκρατίας
«Η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω απολύτως τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόθεση πάντα του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σεβαστεί το πνεύμα του Συντάγματος και το πρόσωπο να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Τη συνταγµατική αναθεώρηση
«Θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση συντεταγμένα αρχές του 2025. Οραματίζομαι πιο ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και έχουμε υποχρέωση να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Τα βασικά ζητήματα τα οποία διέπουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο αναθεώρησης».
Τις ευρωεκλογές
«Κατώτερο των προσδοκιών μας το αποτέλεσμα, όχι κακό. Σε μια κάλπη η οποία ευνοούσε και την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή».
Τον νέο έλληνα επίτροπο
«Στέλνω κι ένα μήνυμα (με τον Απόστολο Τζιτζικώστα) στις Βρυξέλλες, ότι δεν είναι υποχρεωτικό όλοι οι επίτροποι να είναι τεχνοκράτες “σκληροί”, οι οποίοι να μην πατάνε καλά και να μην είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες. Η χώρα θα έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο».
Τα δεξιά της ΝΔ
«Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τα οποία έπαιρναν αξιοσέβαστα ποσοστά, αρκετά κατακερματισμένα. Δεν θα είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κατηγοριοποιήσει όλους τους πολίτες, οι οποίοι είναι διαφορετικό να διαφωνεί κάποιος με αξιακές επιλογές της κυβέρνησης και διαφορετικό να αναπαράγει απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Μιλάμε για ένα σχετικά ανομοιόμορφο κοινό».
Τον Σαµαρά και τον Καραµανλή
«Εχω μία ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης άποψης. Και η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή, την ακούω με προσοχή. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να συμφωνώ με αυτή».
Το πολιτικό µέλλον του
«Δεν έχω σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός για πλήρη θητεία. Αυτή σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027».
Τις φωτιές
«Δεν θ’ ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία ακυρώνει όλη τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε. Ξέφυγε μία φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά. Αλλά γινόμαστε καλύτεροι και επενδύουμε πολύ περισσότερα».
Τη λειψυδρία
«Μαζί με την ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσουμε στην ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών για τις ανάγκες της Αττικής. Εργο όχι ευκαταφρόνητου κόστους αλλά όχι και τεράστιου, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού».
Την ακρίβεια
«Ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών».
Τη φοροδιαφυγή
«Δεν μπορεί να είναι η προσδοκία κανενός ελεύθερου επαγγελματία τελικά να κερδίζει όσο το εισόδημα που παίρνει κάποιος από τον κατώτατο μισθό. Φανταζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα με διαφάνεια και διασταυρώσεις ώστε να φορολογούμε τον καθένα για το πραγματικό του εισόδημα. Δεν είμαστε εκεί ακόμα».
Τα Τέµπη
«Η δίκη πρέπει να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη επέτειο αυτής της τραγωδίας, χωρίς να έχει ξεκινήσει. Ολες οι θεωρίες που διακινούνται περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες και νομίζω ότι θα φανεί ξεκάθαρα από την έρευνα της Δικαιοσύνης το ορθό αυτού του χαρακτηρισμού».
Την πανεπιστηµιακή αστυνοµία
«Δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει. Εχουμε όμως τη δυνατότητα, όποτε οι πρυτάνεις κρίνουν ότι πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία να το κάνουμε. Επαναλαμβάνω δεν θα δεχτούμε εστίες ανομίας και παραβατικότητας».
Το Μεταναστευτικό
«Υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να γίνει το σύμφωνο μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τις σχέσεις µε την Τουρκία
«Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η “γαλάζια πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι και συνιστά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς, που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Την Αλβανία
«Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα. Οι σχέσεις μας περνούν μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων δεν έφυγε ποτέ από την ατζέντα».