«Κυρία, σου υποσχόμαστε ότι θα βγούμε πολύ καλύτεροι άνθρωποι από ό,τι μπήκαμε, γιατί μας δείξατε εμπιστοσύνη και σεβασμό. Μας δείξατε ότι αξίζουμε». Η Αναστασία Πέππα, φιλόλογος και διευθύντρια των Σχολικών Μονάδων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, μοιράζεται με «ΤΑ ΝΕΑ» την υπόσχεση που της έδωσαν δύο νεαροί Ρομά την ημέρα της αποφυλάκισής τους. Εχει να διηγηθεί πολλές ακόμα ιστορίες εφήβων – παιδιών ουσιαστικά – που έχασαν την ελευθερία τους και ταυτόχρονα την εκτίμηση στον εαυτό τους, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτή την καθοριστική ηλικία. Παιδιά που βρήκαν, αρχικά, στην τάξη μια ευκαιρία να «εξαγοράσουν» την ποινή τους. «Πρόκειται για παιδιά που έρχονται στο σχολείο έχοντας ως αρχικό κίνητρο – στο μεγαλύτερο ποσοστό τους – τον ευεργετικό προσδιορισμό που θα πάρουν παρακολουθώντας τα μαθήματα. Ωστόσο, τα περισσότερα όταν ξεκινούν αποκτούν ειλικρινές ενδιαφέρον για μάθηση».
Οι έγκλειστοι αλλοδαποί μαθητές καταφέρνουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα που αρχικά διευκολύνει σε πρακτικό επίπεδο την παραμονή τους. Για τους ημεδαπούς που είχαν ήδη λάβει κάποια εκπαίδευση, η συμμετοχή στην τάξη αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, σε ένα βαρύ περιβάλλον. «Ερχόμενοι στο σχολείο μας συνειδητοποιούν πως έχουν αξία και είναι ικανοί για πάρα πολλά πράγματα» τονίζει η διευθύντρια, σημειώνοντας πως πέρα από τη σχολική ύλη που εναρμονίζεται απόλυτα με το τυπικό διδακτικό πρόγραμμα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δύο από τα 25 δημιουργικά προγράμματα που υλοποιούνται με το πέρας του σχολικού ωραρίου δύο φορές την εβδομάδα. «Ζωγραφική, χορός, ψηφιδωτό, δημιουργική γραφή, χαρακτική, τραγούδι, κινηματογράφος και θέατρο είναι μερικά από αυτά. Οι μαθητές ανακαλύπτουν ταλέντα που είχαν αλλά κανένας δεν βρέθηκε να τους βοηθήσει να τα ανακαλύψουν. Υπάρχουν παιδιά μας που σήμερα έχουν γίνει μουσικοί, ενώ ζωγραφικά έργα μαθητών έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, έχοντας μάλιστα βραβευτεί» δηλώνει υπερήφανα η Αναστασία Πέππα.
Ανοιγμα στην κοινωνία
Η ίδια υποστηρίζει ότι το σχολείο στις φυλακές Αυλώνα είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνία: «Εχω κρατήσει επαφή με πολλούς κρατουμένους. Επικοινωνούμε με τα σχολεία τους και παρακολουθούμε την πρόοδό τους, γιατί όταν φύγουν από εμάς δεν τελειώνει το σχολείο». Η έμπειρη εκπαιδευτικός αναφέρεται, δε, και στον άγραφο νόμο που υπάρχει εντός της σχολικής τάξης. «Το σχολείο είναι ιερό. Είναι σαν εκκλησία. Από τη στιγμή που θα μπουν μέσα στο προαύλιο ξεχνούν τις όποιες διαφωνίες τους. Εχουν πλέον μέσα τους την αίσθηση του δικαίου και ας είχαν κάνει παρανομία» εξηγεί.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 155 νέοι είναι εγγεγραμμένοι στις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και στο ΙΕΚ Μαγειρικής που λειτουργούν εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, με τη διευθύντρια να εκφράζει την ελπίδα ο αριθμός τους θα αυξηθεί, μια και οι πόρτες του σχολείου παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Ν.Τ., κρατούμενος στον Αυλώνα, προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές. «Η φοίτηση είναι μία δεύτερη ευκαιρία που με βοηθά καθημερινά να γίνομαι καλύτερος» λέει στα «ΝΕΑ», ενώ ο συγκρατούμενός του Μ.Α., ο οποίος ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο ΙΕΚ και έχει πλέον πετύχει την εισαγωγή του την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώνει: «Νιώθω ότι έχω δώσει όλον μου τον εαυτό σε αυτό το σχολείο και έχω πετύχει πράγματα που δεν είχα καταφέρει πριν».