«Το “επιτελικό κράτος” απέτυχε παταγωδώς»

Στη γεμάτη από φίλους και εσωκομματικούς αντιπάλους αίθουσα του Βελλίδειου, με φόντο σημαίες του ΠΑΣΟΚ και με οργανωτική κινητοποίηση που αποτυπώνει καθαρά προεκλογική περίοδο, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το «προοδευτικό σχέδιο» με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να γίνει κυβέρνηση ξανά και το σχέδιο που ο ίδιος έχει ως προμετωπίδα για τη μάχη του Οκτωβρίου. Κινούμενος θεσμικά, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε αναφορά στα εσωκομματικά, αντιθέτως έστρεψε τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αναφέρατε εδώ απ’ τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν σκοπεύετε να βγείτε στη σύνταξη. Σας έχω νέα: με την πρώτη ευκαιρία που θα δώσετε να είστε σίγουρος πως ο ελληνικός λαός θα σας στείλει σε μόνιμη συνταξιοδότηση», σχολίασε απευθυνόμενος στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.

Οδικός χάρτης

8 εθνικών στόχων

«Αποτελούμε πλέον τον βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το κρίσιμο σημείο καμπής που βρίσκεται η δημοκρατική παράταξη, μιλώντας για ένα «αποτέλεσμα πολιτικής στρατηγικής», υπονοώντας (στο μοναδικό έμμεσο σχόλιο για τα εσωκομματικά) ότι υλοποιήθηκε υπό την ηγεσία του. Στη λογική ενός εναλλακτικού μοντέλου διακυβέρνησης, ο Ανδρουλάκης περιέγραψε έναν οδικό χάρτη 8 εθνικών στόχων που φιλοδοξεί να πετύχει η παράταξή του: τη δημιουργία ισχυρής περιφέρειας με φρένο στη δημογραφική αιμορραγία, την πρόσβαση σε φθηνή και ποιοτική κατοικία για όλους, την «αποτελεσματική προστασία» του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, τη δημόσια υγεία και τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

Πρωτοβουλία για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

«Το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας με κέντρο το Μαξίμου, που βαφτίστηκε “επιτελικό κράτος”, απέτυχε παταγωδώς», σχολίασε ο Ανδρουλάκης. «Οπου υπάρχει συγκεντρωτισμός, βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί η αδιαφάνεια, η άνευ όρων νομή της εξουσίας, μια αίσθηση παντοδυναμίας που δεν υπολογίζει θεσμικά αντίβαρα», επεσήμανε, με αναφορές στα Τέμπη και τις υποκλοπές, ενώ προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία ώστε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μη γίνεται από την κυβέρνηση. Αυτές οι αλλαγές, για τον Ανδρουλάκη, αποτελούν την απάντηση σε όσους «κραυγάζουν ότι στη χώρα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση και πως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι δήθεν μονόδρομος», μιλώντας για ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πια «στο επίκεντρο των εξελίξεων».

Οι συνυποψήφιοι

και τα πηγαδάκια

Στα πηγαδάκια των στελεχών που παρέστησαν στην ομιλία Ανδρουλάκη (μεταξύ των οποίων και η πλειονότητα των συνυποψηφίων του) δεν θα μπορούσε να μην κυριαρχεί η συζήτηση για τις εσωκομματικές κάλπες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλησίασαν τόσο τον Παύλο Γερουλάνο όσο και την Αννα Διαμαντοπούλου, που συνδύασαν την παρουσία τους εκεί με επαφές στη βόρεια Ελλάδα – η Χαριλάου Τρικούπη είχε προβλέψει οι υποψήφιοι να κάθονται στην πρώτη σειρά, μπροστά στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Συνεργάτες και υποστηρικτές των υποψηφίων έπιαναν κουβέντα στη γαλαρία με μέλη και στελέχη για τις πιθανότητες επικράτησης της επιλογής τους, ενώ εξίσου ζωηρά ήταν και τα πηγαδάκια εκτός αίθουσας. Από την πλευρά εκείνων των υποψηφίων που απουσίαζαν, υπήρξαν στελέχη του περιβάλλοντός τους στη βόρεια Ελλάδα που έδωσαν το παρών – ενδεικτικά, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας, που έχει υπογράψει υπέρ του Χάρη Δούκα. Αιχμή για τις απουσίες πάντως υπήρξε στο κλείσιμο της ομιλίας Ανδρουλάκη: «Το μήνυμα ενότητας που δίνουμε όλοι οι υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη κάνει τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να χαμογελούν πλατιά. Ολοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».