Πειθαρχικό

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό της ΔΕΘ ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής Κασσελάκη. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, όμως, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του στο πειθαρχικό επειδή δεν έχει σεβαστεί το καταστατικό. Είτε οι σύντροφοι τον στείλουν ενώπιον του επιφορτισμένου με την επιβολή της συριζαϊκής τάξης κομματικού οργάνου, είτε όχι, πάντως, τίποτα δεν θα αλλάξει τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα εξέπεσε πριν από πολύ καιρό, άλλωστε, κι από τότε παραμένει κολλημένο στον πάτο.

Κριτική

Η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον Πειραιά, δεν εμφανίστηκε φειδωλή στις μομφές κατά των νεοδημοκρατών. Ανέφερε, π.χ., ότι «οι εισαγωγές είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές» επί γαλάζιας διακυβέρνησης. Οπως σωστά επεσήμανε και η ίδια, βέβαια, η κριτική στη ΝΔ είναι εύκολη δουλειά. Η κατάθεση ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης δεν είναι. Γιατί αν ήταν, δεν θα έλεγε μια μέρα μετά, από το ΣΕΦ, πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνουν οι κάτοικοι της Αφρικής εκεί.

Προοπτική

Δεν βλέπει καμία προοπτική για την αντιπολίτευση ο Ανδρέας Λοβέρδος επειδή «δεν υπάρχει κανένας» που να μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Ούτε και κάποιος μέσα στη ΝΔ που να είναι ικανός να τον αμφισβητήσει – όπως χαρακτηριστικά το έθεσε, «απ’ ό,τι φαίνεται, θα τον έχουν καμιά πενηνταριά χρόνια ακόμη». Η ανάλυσή του δεν ακούγεται λάθος. Ωστόσο, μέχρι κι αυτοί που παίζουν μόνοι τους κινδυνεύουν να χάσουν. Από ποιον; Από τον κακό τους εαυτό.

Ελλειψη

«Η έλλειψη αντιπολιτεύσεως δεν μας ωφελεί, μας βλάπτει», αποφάνθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Εντάξει, παρότι οι κυβερνητικοί άργησαν να το καταλάβουν (αν θυμάστε, πέρυσι έλεγαν ότι θα γίνουν αντιπολίτευση του εαυτού τους προκειμένου να καλύψουν το κενό), δεν είναι σίγουρο πως αντιλαμβάνονται για ποιους λόγους είναι επιζήμιο για τους ίδιους το σύστημα του ενός κόμματος. Η πλειονότητά τους ανησυχεί περισσότερο γιατί δεν έχουν έναν αντιπολιτευτικό μπαμπούλα για να συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.