Η σημασία της κατάρτισης για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οργανισμούς η ενσωμάτωση των NEETs αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα – χαμένο για κάποιες χώρες και κερδισμένο για άλλες. Σχεδόν στο σύνολό τους, πάντως, προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές – στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τους – και προγράμματα υποστήριξης ή εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη βελτίωση ή την ανάδειξη των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας των «ανενεργών» νέων.

Τον περασμένο Ιούνιο, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ξεκίνησε να υλοποιείται το «Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών», στο οποίο έως σήμερα έχουν υπογράψει συμφωνητικά με επιχειρήσεις και έχουν ξεκινήσει τη δράση συνολικά 10.319 νέοι. Βέβαια, ο Στέλιος Τζαγκαράκης από το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστηρίζει πως «έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα προγράμματα κατάρτισης δεν είναι τόσο στοχευμένα ώστε να μπορέσουν να εντάξουν το σύνολο των νέων στους οποίους απευθύνονται στην αγορά εργασίας». Γι’ αυτό και η κοινωνική λειτουργός Λαμπρινή Παππά υπογραμμίζει ότι απαιτείται έμφαση στις σύγχρονες δεξιότητες αλλά και στην επικαιροποίηση των δεξιοτήτων αυτών: «Να είναι αυτό που λέμε δεξιότητες ζωής. Από την αυτογνωσία, τη δημιουργική και ευέλικτη σκέψη μέχρι και την καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου, μείωσης της αναβλητικότητας και ολοκλήρωσης των εργασιών που αναλαμβάνει κάποιος να κάνει».

Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει και η μερίδα εκείνη των NEETs που αγνοεί τις δυνατότητες που προσφέρονται για εκπαίδευση και κατάρτιση, με αποτέλεσμα να χάνεται στη μακροχρόνια ανεργία. Η Συμβουλευτική σταδιοδρομίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των νέων αυτών και των εργαλείων επανενεργοποίησής τους, ενισχύοντας την αυτογνωσία τους και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, προλαμβάνοντας έτσι φαινόμενα υποαπασχόλησης και ανεργίας. Πρόκειται, ωστόσο, για μία μακροχρόνια διαδικασία, η οποία ξεκινά από τη σχολική ηλικία ώστε να διευκολύνει τις σωστές επαγγελματικές επιλογές.

«Οι NEETs αποτελούν μια ιδιαίτερα ανομοιογενή πληθυσμιακή ομάδα, είναι ένα μωσαϊκό. Οποιοι κι αν είναι, όμως, οι λόγοι που επιτείνουν την κατάσταση, το αποτέλεσμα είναι ότι αντιμετωπίζουν τον κοινό κίνδυνο της μακροχρόνιας ανεργίας και της αποσύνδεσής τους από την αγορά εργασίας. Μολονότι υπάρχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι NEETs δεν τις γνωρίζουν ή και δεν ξέρουν πώς να τις αξιοποιήσουν. Αλλωστε, ως ετερόκλητη ομάδα, έχουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες αφορούν είτε την ικανοποίηση προσωπικών στόχων είτε την ενίσχυση επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων – για παράδειγμα, περιπτώσεις ατόμων που χρειάζονται περαιτέρω κατάρτιση, επιμόρφωση και εμβάθυνση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες», σχολιάζει η σύμβουλος σταδιοδρομίας της Orientum Ελένη Αλπανίδου.

Για την ίδια, «η Συμβουλευτική σταδιοδρομίας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να μάθουν να εντοπίζουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες, να αποκτήσουν συνολική εικόνα για την αγορά εργασίας, αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία τους, να γνωρίσουν και να εμπιστευτούν περισσότερο τον εαυτό τους. Η ίδια η Συμβουλευτική, εξάλλου, είναι πάνω απ’ όλα είναι μια διαδικασία γνωριμίας με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, από τον σχολικό βίο».