Αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις χιλιάδων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η επίθεση έφερε στο προσκήνιο την επίλεκτη μονάδα 8200 του Ισραήλ
Η μαζική επίθεση με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην επίλεκτη μονάδα κυβερνοπολέμου 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας, συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την τολμηρή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών που σκότωσε 12 ανθρώπους την Τρίτη και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη, σε νέο γύρο εκρήξεων, όταν πυροδοτήθηκαν φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.
Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.
Τουλάχιστον έναν χρόνο προετοιμαζόταν η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.
Η πηγή είπε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισαγάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την εποπτεία της Μοσάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.
Τι είναι η μονάδα 8200 του στρατού του Ισραήλ
Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη της 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και πιο ικανά στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα στο κέντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές, και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εμπλακούν σε αυτό», είπε.
Η μονάδα αναπτύσσει και λειτουργεί εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, οι IDF δήλωσαν το 2018 ότι βοήθησε να αποτραπεί αεροπορική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε μια δυτική χώρα. Ανέφεραν ακόμη ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις και τα χτυπήματα».
Πέρυσι, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.
Οι δραστηριότητές της είναι συνήθως άκρως απόρρητες και κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι την απόκτηση δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις.
Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet που αχρήστευσε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες μηχανές, μια κυβερνοεπίθεση το 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero και την αποτροπή μιας επίθεσης του ISIS εναντίον ενός πολιτικού αεροσκάφους που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.
Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.
Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και έως 20-25 ετών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.
Πηγή: iefimerida.gr