Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη αεροπορική άσκηση

Στην τελική ευθεία μπαίνουν όλα για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 2024», η οποία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024 θα διεξαχθεί με κύρια βάση την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας και σε μεγάλο τμήμα του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή της πλειονότητας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πάνω από 140 μαχητικά θα βρεθούν στην πελοποννησιακή βάση και θα έχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών σε ένα πολύπλοκο ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Ειδικά το ανάγλυφο της Πελοποννήσου έχει εντυπωσιάσει τους εκπροσώπους των χωρών που θα συμμετάσχουν, καθώς είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει απαντήσει ακόμη αν θα συμμετάσχει κανονικά. Αν δηλαδή θα σεβαστούν την ελληνική κυριαρχία και θα έρθουν καταθέτοντας σχέδιο πτήσης στην Αθήνα, όπως προβλέπεται.

Σε κάθε περίπτωση για 12 ημέρες η αεροπορική καρδιά του ΝΑΤΟ θα χτυπάει στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μπορεί πλέον να φιλοξενεί ασκήσεις αυτού του βεληνεκούς και που «φωτογραφίζει» και το μέγεθος των αεροπορικών επιχειρήσεων που μπορεί να σχεδιάσει και να εκτελέσει. Δεν είναι τυχαίο πως και η εθνική άσκηση «Ηνίοχος», η οποία έχει μετατραπεί επί της ουσίας σε πολυεθνική, φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς μαχητικών.

Μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μόλις επέστρεψαν από τη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti 24», που διεξήχθη στην Ινδία, όπου αν μη τι άλλο άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις, χάρη στο υψηλό επίπεδο αλλά και την εμπειρία που διαθέτουν από το δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.

Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό να παραμένει ενεργός στην περιοχή μας, τόσο η συγκεκριμένη άσκηση όσο και άλλες ασκήσεις που ετοιμάζεται να διενεργήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο προσεχές μέλλον με άλλους συμμάχους στην περιοχή αποτελούν και ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα αποτροπής.