Εξαγοράστηκε η V.Groupαπό κοινοπραξία

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της V.Group (V.) μιας διεθνούς εταιρείες διαχείρισης πλοίων, πληρωμάτων και παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη STAR Capital, στην οποία συμμετέχουν η Ackermans & van Haaren και άλλες οντότητες. Η STAR και η κοινοπραξία παρέχουν στην V. μια ισχυρή οικονομική βάση για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να επιταχύνει τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τις σταθερές δεσμεύσεις της V. προς τους πελάτες, τους ναυτικούς και την υπεύθυνη διαχείριση των θαλασσών. Ο René Kofod-Olsen, διευθύνων σύμβουλος της V. σημείωσε μεταξύ άλλων ότι επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε όλη την πλατφόρμα ναυτιλίας. Η V. δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και στην Ελλάδα και διαχειρίζεται πάνω από 3.000 πλοία και 44.000 ναυτικούς.

Πράσινο φως στον ΟΛΠ

για το έργο κρουαζιέρας

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), μετά και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, την έγκριση του master plan και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τη νέα ΑΕΠΟ. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο Παναγιώτης Τσώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΟΛΠ, στο 7ο Συνέδριο Μεταφορών δόθηκε το «πράσινο φως» στον Οργανισμό από το EU Funding και την Περιφέρεια Αττικής για να συνεχιστεί και να τεθεί σε επανέναρξη το έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα του λιμένα Πειραιά.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προχωρά η βυθοκόρηση στο λιμάνι, ενώ εκτίμησε ότι έως τα τέλη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί και η υπόγεια σύνδεση του ΟΔΔΥ, που θα συνδέει τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων με το Logistics Center. Τέλος προχωράει και η αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος (ΝΠΖ Περάματος).

 Οδηγός για τη μείωση

των εκπομπών αερίων

Με τις απαιτήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία να αυξάνονται, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS Publications) κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του Reducing Greenhouse Gas Emissions: A Guide to International Regulatory Compliance (Οδηγός διεθνούς κανονιστικής συμμόρφωσης). Ο νέος οδηγός παρέχει στους πλοιοκτήτες και τις εταιρείες διαχείρισης ουσιαστική βοήθεια για την «πλοήγηση» στο ολοένα και πιο πολύπλοκο ρυθμιστικό τοπίο της απαλλαγής της ναυτιλίας από τις εκπομπές άνθρακα. Η νέα επικαιροποιημένη έκδοση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ είναι ένα από τα πιο πιεστικά και απαιτητικά θέματα στη ναυτιλιακή νομοθεσία σήμερα και ο οδηγός αποσαφηνίζει πολλά σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ναυτιλία, δήλωσε ο Chris Waddington, τεχνικός διευθυντής του ICS.