Με πολιτικές αποφάσεις έλυσαν μια σειρά από εκκρεμότητες

Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη με το μεγάλο έργο Great Sea Interconnector δεν έχει ακόμη κλείσει, κι αυτό παρά τις εντυπώσεις που δημιούργησε η έγκριση του project από τη Λευκωσία προ ημερών. Χθες όμως στην Αθήνα έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα με τη συναντίληψη στην οποία κατέληξε η ενδελεχής συζήτηση του θέματος από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναμφιβόλως σημαντική η απόφαση της Κύπρου για το καλώδιο, η οποία προέκυψε ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και συσκέψεις αλλά και αμφιβολίες που εκφράστηκαν δημόσια από πλευράς κάποιων πολιτικών στο νησί με άκομψο ενίοτε τρόπο έναντι των χειρισμών της Αθήνας, ήταν το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ισως πιο δύσκολα και σίγουρα πιο χρονοβόρα.

Εν αναμονή των μελετών

Το βασικότερο από αυτά είναι το ζήτημα της έγκρισης από κυπριακής πλευράς της συμμετοχής της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με την απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμη και να εξαρτάται από πρόσθετα στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει η Λευκωσία αλλά και από μελέτες που αναμένεται να εκπονηθούν και να τεθούν ενώπιον των κυπριακών Αρχών «εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος», όπως ελέχθη στα «ΝΕΑ», χωρίς όμως κανείς να είναι τώρα σε θέση να προσδιορίσει ακόμη το διάστημα αυτό. Η Λευκωσία έχει δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για τη σύντμηση αυτού του διαστήματος, όμως, εκ των πραγμάτων, καθίσταται ξεκάθαρο ότι αυτό πρακτικώς δεν εξαρτάται μόνο από τη Λευκωσία.

Το κόστος και η χρηματοδότηση

Πέραν τούτου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο και ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγησε ότι απομένει ακόμη «μια διαπραγμάτευση με όρους οικονομικούς και για χρηματικά ποσά αυτού του ύψους», όπως σημείωσε, «οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές». Υπέδειξε δε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε εκ του αποτελέσματος το σημείο κατάληξής τους. «Ο,τι πούμε μπορεί να ανατραπεί και δεν ωφελεί», είπε με νόημα ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος του καλωδίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ανέρχεται σε 1,94 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν εξασφαλιστεί 657 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που ο κύπριος υπουργός αρμόδιος για την ενέργεια Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε ιστορικά ψηλό τις προάλλες, τονίζοντας ότι δείχνει και τη σημασία του έργου για την ΕΕ.

Αρμόδια πηγή τόνισε πάντως στα «ΝΕΑ» ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κύπριο πρόεδρο χθες στην Αθήνα ήταν «πάρα πολύ καλή και σε πολύ θετικό κλίμα» ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις πτυχές του έργου επιλύοντας, όπως μας ειπώθηκε, με πολιτικές αποφάσεις σειρά εκκρεμοτήτων. Αθήνα και Λευκωσία δεσμεύτηκαν να φέρουν εις πέρας, εξήγησε η ίδια πηγή, το μεγάλο αυτό εγχείρημα το οποίο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου αλλά και θα ωφελήσει τα μέγιστα τους καταναλωτές των δύο χωρών και ως εκ τούτου τις οικονομίες τους. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος αλλά οι δύο ηγέτες και οι κυβερνήσεις τους είναι πλέον και επίσημα αποφασισμένες να προχωρήσουν.